Актори зношують взуття дуже швидко. Театр Франка показав майстра, який взуває зірок сцени

Майстер-швець взуття Сергій працює в костюмерному цеху Театру Франка
фото: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка

«Стан взуття диктує сама вистава. В одного персонажа має бути нове дороге взуття, в іншого старе і подряпане»

Актори театру зношують взуття дуже швидко, попри те, що на сцену виходять один-два рази в місяць на декілька годин. Про це розповів майстер-швець взуття Сергій, який працює у Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка.

«У театрі я займаюся ремонтом взуття. Це широке поняття: сьогодні треба поміняти набійки, завтра – щось підшити, пофарбувати чи почистити, – роботи вистачає», – зауважив Сергій. Хоч взуття у театрі й не шиють, проте часто стилізують його під потреби вистави. Загалом налічується 800 пар, які відрізняються за кольором, епохою, станом і розміром.

«Я працюю в костюмерному цеху. Інколи для роботи достатньо поговорити з колегами, інколи спілкуємось з акторами, бо все ж їм носити це взуття. Зношують актори взуття дуже швидко. Здавалося б, виставу грають раз чи два на місяць і це всього лише дві-три години. Однак, інтенсивність акторської роботи дуже помітна саме на взутті, бо часто це якась незвична чи просто дуже активна пластика. Тому танцювальні, масові вистави зазвичай приносять мені найбільше роботи», – поділився майстер-швець взуття.

«Важко сказати скільки служить у нас взуття, хоча б тому, що стан взуття диктує сама вистава. В одного персонажа має бути нове дороге взуття, в іншого старе і подряпане, тож, прорахувати скільки років тій чи іншій парі важко, хоча сорокарічних пар у нас точно немає», – додав чоловік.

Сергій наголосив, що театральне й повсякденне взуття зовсім різне. У театрі пара завжди являє собою конкретну епоху та певний стиль, що визначає як її зовнішній вигляд, так і технічну складову роботи. «Люблю свою роботу саме за те, що маю можливість працювати з дуже різноплановим взуттям, одна пара геть не схожа на іншу», – розповів майстер-швець взуття для акторів Театру Франка.

Раніше повідомлялося, що Театр Франка за вечір зібрав майже 2 млн грн для ЗСУ. Кошти, зібрані під час благодійного показу вистави «Конотопська відьма»,  будуть перераховані на придбання дронів для захисників і захисниць.

Читайте також: Театр часів повітряних тривог. 12 українських вистав про війну

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: