Шуляк сказала, в чому головна помилка скандального законопроєкту про реформу містобудування

фото з відкритих джерел

Олена Шуляк зазначила, що ефективна комунікація між міністерством та архітекторами допомогла б уникнути непорозумінь

Народна депутатка та голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк назвала ключову проблему законопроєкту про реформу містобудування. Про це вона розповіла в інтерв’ю ютуб-каналу «У ліжку».

Вона заявила, що ефективна комунікація між міністерством та архітекторами допомогла б уникнути непорозумінь.

Місцева влада бере на себе функції контролю за об'єктами, тоді як міністерство зосереджується на нагляді за суб'єктами, які безпосередньо впливають на процес створення об'єктів. Відомо, що остаточне рішення про позбавлення архітектора сертифіката залежить від міністра лише після отримання рекомендацій від містобудівної палати, яка здійснює перевірки на місцях.

«Міністерство наглядає і причому не саме, бо в нього велика містобудівна палата і якщо архітектор, проєктувальник, технічний нагляд, експертна організація та сам орган місцевого самоврядування, який контролює порушили законодавство можна звернутися до міністерства і сказати: «Ми бачимо якийсь архітектор проєктує з порушенням». Тоді міністерство збирає містобудівну палату і каже, щоб перевірили. Перевіряють, дивляться і виносять рекомендацію і тільки після того міністр приймає рішення чи позбавити сертифікату такого архітектора. Архітектори кажуть: «Не хочемо, щоб нас позбавляли, ми хочемо самі позбавляти сертифікатів, а насправді вони нікого не позбавляють сертифікатів. А не позбавили, бо не було повноважень», – розповіла Шуляк.

Також виникли суперечки між міністерством та архітекторською спільнотою. Застосування кардинальних змін призвело до невдоволення серед архітекторів. 

«Ну все своє життя вони видавали сертифікати, підвищували кваліфікацію, вони їх навчали і не забирали та не контролювали ці сертифікати ну тобто це був такий ноу-хау. Плюс ми підвищили штрафи для архітекторів, а це сотні тисяч гривень. І звісно вони проти цього. І такі кардинальні зміни приводять до негативних реакцій і ми зробили велику помилку, ми дуже погано комунікували», – пояснила депутатка.

Вона зазначила, що архітектори були присутні на всіх засіданнях комітетів і підкомітетів, не було жодного засідання без спілки архітекторів.

Також Шуляк наголосила на поганій комунікації з суспільством.

«Ми бачимо величезну кількість людей і ці маніпуляції... Складається петиція і в ній написано, що цей закон за хаотичну забудову, а люди не читають і для них це питання хаотичної забудови болісне. Вони миттєво підписують цю петицію, а закон про інше трохи. Тому ми неправильно комунікували», – заявила Шуляк.

На запитання журналістки, чи була погана комунікація також з місцевою владою, оскільки вона зараз по суті основна, хто блокує цю реформу, Шуляк відповіла: «Не було достатньо, але вони знали, що такий закон є, однак вирішили, що ми його ніколи не ухвалимо. Вони були впевнені що цей закон не набере достатньо голосів»

Голова партії «Слуга народу» зазначила, що закон мав би бути винесений раніше, коли ексзаступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко організовував відеоконференцію з представниками асоціації міст України.

«У нас була досить складна розмова, тому що мер Львова Андрій Садовий майже не прямо зізнався в тому, що він корупціонер. Тому після цієї розмови вони були впевнені що цей законопроєкт не буде винесено до зали».

Нагадаємо, парламент ухвалив у цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який критикували очільники українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, зокрема через корупційні ризики. Законопроєкт підтримали 228 народних депутатів.

Громадська петиція з вимогою ветувати законопроєкт через кілька годин після голосування у ВРУ набрала понад 25 тисяч підписів, а до цього профільний комітет отримав висновок НАЗК, що законопроєкт не відповідає Антикорупційній стратегії. 

Вже торік у жовтні спілці відімкнули доступ до електронного реєстру сертифікованих архітекторів, який є частиною Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Це означає, що архітектор, який пройшов атестацію і склав іспит або продовжує термін чинного сертифіката, не може поставити свій підпис на проєктну документацію в ЄДЕССБ, тому що Національна спілка архітекторів України не може валідувати його сертифікат.

Члени Національної Спілки архітекторів стверджують, що зусиллями СБУ при підтримці Прокуратури та з використанням Національної поліції Спілку архітекторів України протиправно позбавили можливості здійснювати її законну діяльність з професійної атестації архітекторів.

«Склалась трагічна для багатьох архітекторів ситуація, коли вони не можуть викласти свої проєкти в електронну систему, а значить не можуть завершити роботу, отримати оплату для себе і своїх колег. Ситуація нестерпна», – говорять представники НСАУ.

Під час пресконференції вони закликали владу втрутитись та покрасти край тиску на спілку, а також «припинити ганьбу» навколо невдалої містобудівної реформи і накласти вето на законопроект 5655. Розпочати суспільний та експертний діалог по створенню Містобудівного кодексу. 

Читайте також: Скандальний містобудівний закон №5655: архітектори поскаржились на тиск СБУ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: