Мер норвезького міста приїхав на велосипеді до Тернопільщини задля ЗСУ (фото, відео)

Йонас Андерсен Саєд 11 днів добирався до Залізців
фото з відкритих джерел

Іноземець подорожує в Україну вже вчетверте – цього разу зібрав понад 540 тис. грн для військових

Міський голова норвезького муніципалітету Сокндал Йонас Андерсен Саєд проїхав понад 1800 км на велосипеді до селища Залізці, що на Тернопільщині. Про це пише норвезьке видання Stavanger Aftenblad.

Муніципалітет Сокндал та Залізці стали побратимами з квітня. Йонас Андерсен Саєд та селищний голова Залізців Андрій Нога домовилися, що зібрані кошти під час поїздки норвезького міського голови мають піти на передову бійцям із цього селища. Загалом Саєд зібрав понад 540 тис. грн. За ці кошти вдалося передати на фронт два дрони, ноутбуки, планшети, тепловізор. 

Для чоловіка це – четверта подорож велосипедом до України з початку повномасштабного вторгнення. Під час кожної з них він збирав гроші на допомогу українським військовим.

«Зараз наші громади домовилися про співпрацю в різних сферах. Я, як голова громади, хочу зробити свій безпосередній внесок. Тож цей шлях є і символічним актом солідарності, і способом зібрати гроші для українських героїв, які борються за демократію та свободу, шлях, яким рухається молодь України», – наголосив голова громади Сокндал.

Норвежець зібрав пів мільйона гривень для ЗСУ
Норвежець зібрав пів мільйона гривень для ЗСУ
фото з відкритих джерел

Андрій Нога розповів, що після зустрічі з норвежцем вони вирушили на схід України на авто, яке передали громада Сокндала та їхній фонд «Автомобілі для України». Вони разом закупили необхідне обладнання, два дрони Mavic, комп'ютерне обладнання для артилерії, планшети, тепловізор та генератор. Уже на позиціях усе передали українським захисникам разом із цією ж автівкою.

Йонас Андерсен Саєд не вперше допомагає ЗСУ
Йонас Андерсен Саєд не вперше допомагає ЗСУ
фото з відкритих джерел
Завдяки меру норвезького міста вдалося передати автівку для захисників
Завдяки меру норвезького міста вдалося передати автівку для захисників
фото з відкритих джерел

«Хлопці були задоволені такими подарунками, а ми з Йонасом – щасливі, що змогли їм допомогти й підтримати у такий складний період!» – написав Андрій Нога.

Андерсен та Нога з українськими захисниками
Андерсен та Нога з українськими захисниками
фото з відкритих джерел

Про співпрацю між двома громадами домовилися рік тому, коли голова Залозецької громади Андрій Нога був у Норвегії.

Серед іншого, після першої поїздки меру Сокндала вдалось зібрати приблизно стільки ж – понад 500 тис. грн. Ці кошти врятували життя українському військовому, який міг померти без терміново придбаних ліків. Нині він перебуває на реабілітації в Німеччині.

Також загалом громада із Норвегії передала українським військовим понад 60 автомобілів.

Йонас Андерсен Саєд під час велопробігу
Йонас Андерсен Саєд під час велопробігу
фото з відкритих джерел

Йонас Андерсен Саєд чотири роки тому став наймолодшим міським головою у Норвегії у 21 рік. Тоді він заявив, що його зарплата зависока, і зменшив її на 250 тис. норвезьких крон – до 750 тис. «Це все ще хороша зарплата. Я купив і машину, і будинок», – казав чоловік. 

До слова, пенсіонерка з Тернопільщини, син якої на фронті, спекла тисячу хлібин для військових (відео). Саме за випіканням хліба майже весь свій час проводить мати воїна із Золотого Потоку на Бучаччині Галина Вандяк. Жінка почала пекти хліб для наших захисників ще на початку повномасштабного вторгнення, коли її син Андрій вступив до лав ЗСУ. Вона випікала ароматні хлібини, а її невістка Надя займалася збором і відправленням передач на передову.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: