У Китаї вперше клонували тибетських кіз

У результаті з’явилися двоє здорових клонованих козенят вагою близько 3,5 кг кожне
фото з відкритих джерел

Очікується, що програма клонування допоможе зберегти поголів’я тибетських кіз та підвищити доходи місцевих фермерів і скотарів

Китайські вчені вперше клонували тибетських кіз, які поряд із яками, кіньми та вівцями є важливою товарною худобою жителів високогірного Цинхай-Тибетського плато, але порода яких в останні роки вироджується. Про це повідомляє People’s Daily.

Зазначається, що для запобігання втрати важливих для місцевого господарства тварин, влада провінції Цинхай, якій адміністративно належить плато, з 2018 року реалізовує програму дослідження технології застосування ембріональної інженерії на тибетських яках і козах.

Очікується, що програма клонування допоможе селекціонувати кращі особини породи тибетських кіз, зберегти їх поголів’я та підвищити доходи місцевих фермерів і скотарів.

У межах досліджень спеціалісти відібрали чотири дорослі особини, і використали їх клітини для створення клонів. У результаті з’явилися двоє здорових клонованих козенят вагою близько 3,5 кг кожне.

За словами науковців, успішне клонування найсильніших і найбільш пристосованих до життя в умовах високогірного плато (4-5 тис. м над рівнем моря) особин є великим проривом у технології розведення тибетських кіз і допоможе їх породі відновити адаптивність та уникнути виродження.

Нагадаємо, вчені знайшли скам'янілий череп гігантського річкового дельфіна, який, як вважають, вийшов з океану та мешкав у річках Амазонії Перу 16 мільйонів років тому. 

До слова, американські фахівці на основі досліджень стверджують, що кава та чай зовсім не призводять до зневоднення, якщо вживати їх у помірних кількостях.

Читайте також: Перезмінка в Антарктиці: українські дослідники прибули на «Академіка Вернадського» (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: