Чи справді телефони збільшують ризик раку мозку: дослідження

У 2011 році Міжнародне агентство з дослідження раку ВООЗ (IARC) віднесло телефонні розмови до потенційних канцерогенів
фото з відкритих джерел (ілюстративне)

Дедалі частіше виникають дебати щодо потенційного впливу радіочастотних електромагнітних полів на здоров'я

У ході великого дослідження, проведеного групою вчених із різних країн, було встановлено, що тривалі розмови по мобільному телефону не призводять до підвищення ризику пухлин мозку. Про це повідомляє Environment International.

У 2011 році Міжнародне агентство з дослідження раку ВООЗ (IARC) віднесло телефонні розмови до потенційних канцерогенів, проте подальші дослідження не підтвердили цієї теорії, але всі вони мали свої недоліки.

Багато з попередніх досліджень були ретроспективними та ґрунтувалися на даних людей, які вже мають діагноз раку. Недолік цього методу у тому, що під час такого дослідження вчені «шукають під ліхтарем»: у світі більше людей, які користуються стільниковими телефонами, ніж тих, хто не користується. Тому не дивно, що серед них знайшли більше тих, хто має рак мозку.

Нове дослідження впливу телефонів

З кожним новим поколінням мобільних телефонів виникають дебати щодо потенційного впливу радіочастотних електромагнітних полів на здоров'я. У дослідженні взяли участь 264 574 особи з Данії, Фінляндії, Нідерландів, Швеції та Великобританії. Спочатку учасники відповідали на питання про частоту та тривалість використання мобільного телефону. Потім вчені аналізували медичні записи цих людей з метою оцінки поширеності пухлин мозку.

Мобільні телефони не викликають рак

У ході дослідження вчені виявили 149 гліом, 89 менінгіом і 29 випадків невриноми слухового нерва, проте не було виявлено різниці в ризик розвитку цих пухлин між людьми, які провели багато часу, розмовляючи мобільним телефоном, і тими, хто використовував його менше.

Наприклад, ризик отримати гліому у тих, хто довго розмовляв телефоном, був аналогічним тому, хто цього не робив, для менінгіоми він був вищим на шість відсотків. Але і там, і там відхилення щодо ризиків були порівняні з точністю статистичної оцінки. Інакше кажучи, вони були статистично незначні.

Крім того, учасники, які почали користуватися мобільними засобами зв'язку більш ніж за 15 років до початку дослідження, не мали більшого ризику отримати рак мозку порівняно з тими, хто почав робити це пізніше.

Зауважимо, до 2050 року кількість випадків раку у світі зросте більш ніж на 75% – такі прогнози озвучила Всесвітня організація охорони здоров'я. Найбільше зростання захворювань очікується у країнах із низьким рівнем доходу.

Ключовими факторами зростання випадків раку, за оцінками ВООЗ, є вживання тютюну й алкоголю, а також ожиріння. Водночас забруднення повітря залишається ключовим фактором екологічного ризику.

Як відомо, між якістю довкілля та злоякісними пухлинами є значний звʼязок – вчені назвали несподіваний фактор ризику раку грудей: тривожні результати дослідження.

Раніше повідомлялося, що мільйони життів можуть бути врятовані завдяки революційному створенню нових вакцин від раку та серцевих захворювань. Згідно з останніми дослідженнями, прогрес у роботі вчених йде величезними темпами. Провідна фармацевтична компанія заявила, що впевнена, що препарати для лікування раку, серцево-судинних, аутоімунних та інших захворювань будуть готові до 2030 року.

До слова, вчені з'ясували, які групи крові найбільш схильні до раку та серцевих захворювань.

Зазначимо, хоча після діагнозу рак у багатьох пацієнтів буквально опускаються руки, останнім часом з'являється все більше інформації, що фізичні вправи можуть не тільки покращити загальний стан здоров'я, але й полегшити боротьбу з пухлиною – дослідники назвали, що допомагає зменшити ризик раку.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: