День народження Лесі Українки: ТОП-10 пісень на вірші поетеси

Оля Полякова і Артем Пивоваров неочікувано заспівали дуетом
фото з відкритих джерел

25 лютого виповнилося 152 роки з дня народження легендарної українки

Сьогодні день народження письменниці, поетеси та перекладачки Лесі Українки.

«Главком» зібрав пісні відомих українських музикантів, слова яких належать її авторству.

Артем Пивоваров та Оля Полякова в кінці літа минулого року представили ліричне бачення творчості Лесі Українки у авторському культурному  проєкті «Твої вірші, мої ноти» Артема Пивоварова композицією «Тішся». Пісня нагадує про те, що важливо дивитися на світ широко і не забувати про внутрішню дитину.

«Леся Українка зробила великий внесок у розвиток культури, сприяла формуванню важливих ментальних рис українців. Її творчість несе у собі національну ідею, зокрема нагадує про цінність волі та сили духу. Зараз ми транслюємо цю ідею на весь світ. Як би важко не було, не припиняємо мріяти, не обмежуючи політ своїх думок. І цю внутрішню свободу ми маємо зберегти та передати наступним поколінням», – зазначив, презентуючи роботу, Артем Пивоваров.

В інтернеті зберігся запис, як співачка Жанна Бондарук виконує пісню «Досадонька» на слова вірша Лесі Українки на музичному фестивалі «Вітер зі сходу», що відбувався в Донецьку в 1992 році.

Музику до цього твору написала одна з сестер Тельнюк. Пізніше сестри виконували цю композицію під час спільного мистецького туру з гуртом «Кому Вниз».

Музичний гурт Alex & Elina, який виконує pop з елементами contemporary jazz, теж знайшли в творчості Лесі Українки текст, який припав до душі.

Творчість Лесі Українки має і американський акцент. Нове музичне життя набув вірш «Давня весна» у виконанні співачки українського походження Tetiana Maria. У ньому – гармонійне єднання людини з природою.

На вірш «Хотіла б я тебе, мов плющ, обняти», гурт Бумбокс створив пісню «Плющ», що увійшла до альбому «Таємний код Рубікон».

Два роки тому співачки Shy та Іра Кульшенка випустили акустичну пісню «Лісова пісня» та кліп на неї. У треці використана частина промови Мавки під час її знайомства з Лукашем із п’єси «Лісова пісня» Лесі Українки. «На весні ми зустрілися із Ірою Кульшенко і написали пісню на вірші Лесі Українки – пісню про пробудження від сну, про повернення до світу надій і мрій», – прокоментувала Shy.

Львівський рок-гурт «Королівські зайці» поклав на музику вірш «Голубка». Оптимістичний твір увійшов до альбому «Серце-місяць» 2011 року.

Вірш Contra Spem Spero (1890) увійшов до альбому співачки Krutь «Літепло». Співачка представила пісню і кліп на неї, яку вона назвала «Леся», наприкінці вересня 2022 року. У кліпі використані особисті відео про евакуацію під час війни, надані на прохання Марини Круть дівчатами з різних міст України.

Фолк-гурт «Почайна» створив уже кілька пісень на слова Лесі Українки. Зокрема «Сон» за віршем «На давній мотив» – цю композицію дует виконав на гала-концерті «Червоної Рути» в 2001 році.

Щоби співати вірші Лесі, не обов’язково бути професійними музикантами. Школярі зразкового ансамблю «Дударик» з Волинської області проникливо виконали одну з пісень на слова Лесі Українки.

Леся Українка сама любила співати, зберігся навіть запис її виконання народної пісні, однак не дуже якісний.

Читайте також: Гурт, що прославився відьмацьким хітом «Враже», презентував нову пісню: через годину її заборонили

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: