Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав нагороду у Нідерландах

Знімальну команду стрічки «20 днів у Маріуполі» на церемонії нагородження представляла продюсерка фільму Василіса Степаненко

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова 20 серпня переміг як «Найкращий повнометражний документальний фільм» на міжнародній кінопремії Septimius Awards в Амстердамі (Нідерланди). Про це повідомляє «Укрінформ».

Повідомляється, що знімальну команду стрічки «20 днів у Маріуполі» представляла українська журналістка та продюсерка фільму Василіса Степаненко. Вона спільно з Мстиславом Черновим та Євгеном Малолєткою працювала над фільмом, коли Маріуполь був уже в оточенні. Степаненко вийшла на сцену з Анастасією, яка лежала в перинатальному центрі Маріуполя під час бомбардувань.

Василіса Степаненко з нагородою Septimius Awards
Василіса Степаненко з нагородою Septimius Awards
фото: Укрінформ

«Це величезна честь – бути на сцені сьогодні, і це величезна честь – бути на сцені з цією родиною. Анастасія була тоді вагітна своїм сином, коли росіяни бомбили пологовий будинок. Сьогодні йому майже три роки, як і війні. Повномасштабне вторгнення продовжується. Зараз Нідерланди стали для них тимчасовим домом… Я приїхала сюди з України, і вже завтра я повернуся, щоб продовжити робити репортажі, розповідати ці важливі історії. Завдяки вам та фільмам ми можемо розповісти ці важливі історії, і ці люди отримають свій голос. І люди об'єднаються та продовжать робити свою роботу. Я думаю, що це може зробити цей світ кращим», – сказала Степаненко зі сцени у своїй нагородній промові.

Анастасія з Маріуполя ( друга зліва) приїхала на церемонію нагородження зі своїм сином, який народився у Маріуполі
Анастасія з Маріуполя ( друга зліва) приїхала на церемонію нагородження зі своїм сином, який народився у Маріуполі
фото: «Укрінформ».

Своєю чергою Анастасія з Маріуполя наголосила: «Цей фільм був створений з ризиком для життя. Завдяки йому ми бачимо всю правду та реалії. Це дуже важливо для України, Європи та всього світу».

Нагадаємо, український фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримав нагороду «Оскар» в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм». Це перший в історії «Оскар» для України.

У лютому 2024 року український фільм «20 днів у Маріуполі» отримав нагороду Британської академії кіно та телевізійних мистецтв (BAFTA) в категорії «Найкращий документальний фільм». А режисер фільму Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США.  

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: