Були поширені навіть серед чоловіків: які прикраси носили за часів Київської Русі

Прикраси носили як жінки, так і чоловіки
фото: Департамент культури та туризму КОДА

Чоловіки та жінки носили прикраси не лише для зовнішнього вигляду, а й для захисту

За часів Київської Русі прикраси були поширені навіть серед чоловіків. Такі вироби носили не тільки з естетичних міркувань, а й для захисту. Про це розповідають в Департаменті культури та туризму КОДА.

«Як відомо, русичі здавна намагалися прикрасити себе та свій одяг. Це було зумовлено не тільки естетичними міркуваннями та бажанням виглядати краще, а й першочергово необхідністю захисту від пристріту (негативний вплив від погляду недоброї людини), природних стихій, таких як: вода, вогонь та інших небезпек», – йдеться у дописі.

Серед найпопулярніших ювелірних виробів того часу – кільця, сережки, гривні, лунниці, колти, браслети.

Кільця

Одні з найпоширеніших археологічних знахідок, знайдених з давніх часів – це кільця. Носили їх як жінки, так і чоловіки. Початково кільця виготовлялися з звичайного дроту. Кільця зі щитком, прикрашені коштовними каменями – називали перснями. Вони були найбільш поширеними серед жіночих прикрас.

Лунниця

Це також одна з найпоширеніших прикрас. Лунниця – амулет-оберіг, що існує з часів античності. Жінки використовували прикрасу як посилення жіночої енергії, родючості та порятунку від злих сил. Лунниці мали різні форми і техніки виконання, але загальна риса для кожного виробу – форма Місяця.

Колти

Колти – скроневі прикраси, які дуже любили носити східні слов’яни за часів Русі. Їх вважали найвишуканішим видом прикрас. Колти підвішували на ряснах до головного убору, так, щоб круглі парні підвіски з опухлих щитків «звисали» з обох боків обличчя. Ці прикраси були запозичені з Візантії. У ХІ-ХІІ століттях найбільш поширеними були золоті колти з емаллю різних кольорів.

Гривні

Шийні прикраси, які також неабияк полюблялися жінкам Стародавньої Русі – це гривні. Металеві обручі були здебільшого прикрасою заможних людей. Найбільш дорогими вважали біллоні гривні (зі сплаву срібла й міді), а найбільш поширеними – бронзові та мідні. Такі прикраси носили й чоловіки, але здебільшого лише князі та знать.

Сережки

Сережки – вид прикрас, який набув поширення у ХVI столітті. З популярністю цієї прикраси зростала й кількість спеціальних майстрів, що займалися її виробництвом. Сережки носили й чоловіки – в одному вусі.

Браслети-обручі

Це двостулкові прикраси давньоруського періоду, які виготовлялися зі срібла, декорувалися візерунками, орнаментами, різноманітними міфологічними сценами, а також зображеннями птахів і звірів. Такі браслети носили як чоловіки, так і жінки. Прикраса слугувала як скріплення рукава одягу. Браслети-обручі відносили до парадних прикрас, які мали ритуально-обрядовий характер – їх одягали на визначні свята, події, церемонії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: