Одна з найсухіших пустель світу несподівано розквітла (відео)

Пустеля у Чилі перетворилась на квітучий сад
фото: СNN

За останні 40 років пустеля Атакама квітнула лише 15 разів, і ніколи раніше не робила цього у цю пору року

У Чилі несподівано розквітла пустеля Атакама, яка є одним із найпосушливіших місць на планеті. Зокрема у пустелі з'явилися фіолетові та білі квіти. Про це пише видання Cumhuriyet.

«Земля, тут правило, піщана, кам'яниста і безплідна. Цими днями вона перетворилась на сад з 200 різних видів рожевих, фіолетових і жовтих квітів, розкиданих на сотні кілометрів», – пишуть журналісти.

За  даними видання, квіти, найімовірніше, належать до виду невисоких однорічних рослин Nolana paradoxa. Ці  квіти не мають яскраво вираженої кореневої системи. Таке рідко явище трапляється раз на 5-7 років. Через велику кількість опадів грунт стає достатньо зволоженим для того, щоб у ньому проросло насіння.

Таке явище місцеві називають desierto florido – у перекладі «квітуча пустеля». І встановлений період такого явища становить приблизно один раз на 5-7 років і зазвичай триває з вересня до листопада. Причиною «зеленого килима« вчені називають дощові опади, після випадання яких навіть мізерний грунт стає підготовленим на належному рівні для проростання насіння. При цьому згідно з аналізом Папського католицького університету Чилі  за останні 40 років  цвітіння відбулося лише близько 15 разів.

У Чилі зацвіла пустеля Атакама
У Чилі зацвіла пустеля Атакама
CNN

За останні 40 років пустеля цвіла лише 15 разів. Однак цього року це почалося раніше, ніж звичайно, ймовірно, через кліматичні зміни. 

Як пише CNN, зазвичай це природне явище настає лише з початком осені, а ніяк не в середині літа. На думку дослідників, такий факт лише каже, що ми стали свідками великого кліматичного зсуву.

«Цвітіння ще недостатньо масштабне, щоб офіційно вважатися частиною «квітучої пустелі», – сказав Рейтер Сезар Пісарро, який очолює відділу збереження біорізноманіття Національної лісової корпорації Чілі (CONAF).

За попередніми розрахунками метеорологів передбачається, що в недалекому майбутньому Атакама перестане бути одним із найпосушливіших місць і квітки зі своїм зеленим килимом поширяться на всю пустельну місцевість і навіть за її межі.  

Читайте також: Перетворилося на пустелю: який вигляд має зараз Каховське водосховище

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Двоє мешканців Краматорська подолали тисячу кілометрів, щоб на Хмельниччині виконати делікатне доручення куратора з Росії
Підірвати Старокостянтинів «наказала Марина». Як житель Краматорська продав Батьківщину за $5 тис. Війна і право
За словами бабусі, Валерія з малого віку займалася спортом, танцями, любила малювати та співати
Вбивство українки в Німеччині: на Дніпропетровщині відбулося прощання із дівчинкою
Вивчення китів – це один з напрямів роботи вчених на станції «Академік Вернадський», який включає їхню фотоідентифікацію, відбір біопсій і запис звуків
Українські полярники опублікували відео, як кити «шпигують» в Антарктиці
Перед цим американські слідчі наклали санкції на компанію Boeing за розголошення інформації про розслідування інциденту з дверима літака Boeing 737 Max 9
Влада США звинувачує Boeing у шахрайстві – ЗМІ
Праворуч ветеринар, ветеран ЗСУ Олексій Притула, ліворуч Вадим Шевеленко, який вилаяв Притулу за те, що він працює з протезами
Скандал із ветераном: відвідувач причетний до корупційних схем щодо водогону для Миколаєва
Після деокупації Київської області Городілова та інших російських військових злочинців нагородили орденами «Мужності»
У РФ за шахрайство затримано полковника, підлеглі якого вбивали українців у Бучі
У п'ятницю, 14 червня, у Празі було затримано підозрюваного у вбивстві дитини 36-річного громадянина Молдови
Вбивство українки в Німеччині: Чехія передала підозрюваного німецькій поліції
Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді перед вильотом до Москви заявив, що дуже чекає на можливість зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним
Як Путін та індійський прем'єр Моді розважалися в день обстрілу київського «Охматдиту» (фото)
Клімат у Європі може стрімко змінитись
На Європу чекає нова кліматична катастрофа: британські учені з'ясували причину
Дата публікації новини: