Обід короля Чарльза зробив дірку в бюджеті Макрона

Макрон приймав у гостях короля Великої Британії
фото із відкритих джерел

Вечеря з омарами для короля Чарльза III коштувала французькій скарбниці майже півмільйона євро

За даними французького аудиторського відомства, пишна вечеря з омарами для короля Чарльза III коштувала канцелярії президента Франції 475 тис. євро. Про це пише BBC.

Для візиту британського монарха у вересні минулого року президент Еммануель Макрон розщедрився – гостей пригощали блакитним омаром, крабом та асорті з сирів. Але у своєму щорічному звіті Рахункова палата вказала, що збільшення видатків на державні прийоми призвело у бюджеті президента Франції до діри у розмірі 8,3 млн євро.

Єлисейському палацу тепер необхідно докласти «значних зусиль для відновлення та підтримки фінансового балансу президентської адміністрації», – вказують аудитори.

Із коштів, витрачених на вечерю, понад 165 тис. євро пішло на їжу, напої коштували ще 40 тис. євро. Гостям банкету, серед яких були актор Х'ю Грант, футбольний менеджер Арсен Венгер та фронтмен Rolling Stones Мік Джаггер, запропонували меню з блакитних омарів та крабів, а потім бресського курчати та грибних гратен.

Гостей пригощали сирами, включаючи французький «Комте» та британський «Стічелтон Блю». А на десерт було подано рожеве печиво-макарун із кремом із пелюсток троянд, малиною та лічі.

Екстравагантний банкет у Версальському палаці став частиною триденного державного візиту короля Карла до Франції. Спочатку він був запланований на березень, але був відкладений через масові протести проти пенсійної реформи, що охопили великі міста.

Візит короля – не єдиний згаданий у звіті Рахункової палати: у липні 2023 року в Луврі відбувся банкет для прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді, який коштував президентській канцелярії 412 тисяч євро. Витрати президентської канцелярії, зокрема на державні прийоми, зросли на 14% порівняно з попереднім роком, а доходи лише на 6,5%, йдеться у звіті аудиторів.

Раніше стало відомо, що президент Франції Еммануель Макрон оголосив про намір не призначати новий уряд країни до середини серпня, коли завершаться літні Олімпійські ігри 2024 у Парижі. Це рішення він ухвалив після заклику до політичного перемир'я на період проведення Олімпіади. 

Читайте також: Макрон офіційно оголосив Олімпійські ігри відкритими (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: