Один із найуспішніших бізнесменів часів Зеленського святкує день народження. Хто такий Максим Шкіль?

Максим Шкіль
фото: Facebook-сторінка Максима Шкіля

Компанія «Автострада» бізнесмена Шкіля отримувала «найжирніші» замовлення «Великого будівництва». Тепер ця фірма отримала доступ до зведення столичного метрополітену

Сьогодні, 19 серпня, святкує день народження підприємець Максим Шкіль, експомічник нардепа Партії регіонів Миколи Дем’янка, власник товариства з обмеженою відповідальністю «Група компаній «Автострада» зі статутним капіталом у 1 млрд грн. Ця компанія отримує «найжирніші» замовлення від держави в останні роки.

Біографія та бізнес Максима Шкіля

Максим Шкіль народився 19 серпня 1983 року у Львові. Має три вищі освіти, а також ступінь кандидата юридичних наук.

Шкіль – засновник холдингу MS Capital, який об'єднує компанії ключових галузей економіки: дорожнього, мостового та промислового будівництва, сфери залізничної логістики, аграрного бізнесу, видобутку та перероблювання граніту, автодилерства.

Максим Шкіль розпочав свій бізнес у 2006 році. Спільно з іноземними партнерами створив та запустив роботу Бехівського гранітного кар'єру. У травні 2021 року холдинг MS Capital придбав 100% корпоративних прав кар'єру, який виробляє понад 2 млн тонн готового продукту на рік і відвантажує понад 100 вагонів на добу.

У 2011 році Максим Шкіль створив «Першу логістичну компанію», що спеціалізується на перевезеннях зернових залізничним транспортом. Компанія володіє вагонами-хоперами та напіввагонами, загальний парк вагонів становить понад 1000 одиниць. 

У 2015 році бізнесмен набув корпоративних прав компанії «Audi Центр Одеса Південь». Через рік збудовано та введено в експлуатацію дилерський центр, який також став першим центром у концепції Audi Sport. Audi Центр Одеса Південь займає 25% ринку серед дилерів Audi в Україні. 

У 2016 році Максим Шкіль заснував Групу компаній Autostrada. Команда Autostrada має власні виробничі ланцюги та замкнутий цикл виробництва, має парк техніки більш ніж на 3000 одиниць. До складу Autostrada входить найбільший проектний інститут України. 

У 2019 році для управління групою компаній Максим Шкіль створив холдинг MS Capital.

У 2020 році холдинг засновує «Прилуцьку аграрну компанію». Бізнесмен інвестує кошти у купівлю елеватора та корпоративних прав компанії «Курс-Агро», які стають частиною «Прилуцької аграрної компанії». Компанія займається вирощуванням сільськогосподарських культур у Полтавській та Чернігівській областях.  

Участь у тендерах

Максим Шкіль перевіряє хід будівництва одного з найбільших об’єктів Autostrada — 628 метрового мостового комплексу на Чернігівщині, будівництво якого триває майже 2 роки.
Максим Шкіль перевіряє хід будівництва одного з найбільших об’єктів Autostrada — 628 метрового мостового комплексу на Чернігівщині, будівництво якого триває майже 2 роки.
фото: Facebook-сторінка Максима Шкіля

Аналіз ключових тендерів свідчить: компанія «Автострада» бізнесмена Максима Шкіля успішно освоювала мільярди на «Великому будівництві» – головному репутаційному проєкті команди нинішнього президента до повномасштабної війни.

Після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах влітку 2019 року «Автострада» разом із вісьмома організаціями заснували Національну асоціацію дорожників України. В Асоціації Шкіль отримав одну з ключових посад – віцепрезидента. 

Цей картель одразу взявся вигравати крупні тендери «Укравтодору» у рамках «Великого будівництва». У травні 2021 року «Автострада» вийшла із Національної асоціації дорожників України, а Максим Шкіль залишив посаду в асоціації. Проте бізнесу це аж ніяк не завадило. Навпаки «Автрострада» почала показувати приголомшливі результати – за 2021 рік компанія Шкіля натендерила на дорогах 47 млрд грн і очолила список улюбленців «Укравтодору». За даними видання «Наші гроші», успішність «Автостради» тісно корелюється з посиленням позицій голови Офісу президента Андрія Єрмака.

Крім того, у статті «Главкома» «Велике будівництво» під час великої війни. Хто заробляє найбільше» йдеться, що компанія Шкіля чи не єдина дорожня компанія, якій під час війни вдалося єдиним платежем отримати більше мільярда гривень з бюджету. Це відбулося 15 листопада 2021 року. Служба автомобільних доріг у Чернігівській області перевела на рахунок «Автостради» цю суму у вигляді авансу на будівництво мосту через річку Десна, що на автодорозі Київ-Чернігів-Нові Яриловичі.

Тепер компанія Шкіля активно залучається до ремонту та будівництва столичного метрополітену. Цей контрагент з недавніх пір почав отримувати «найжирніші» замовлення. Детально про ці тендери Главком писав у статті «У Київському метрополітені новий улюблений «пасажир». 

Найдорожчу угоду Київський метрополітен за останні роки уклав цьогоріч саме з ТОВ «ГК «Автострада» на ремонт перегінного тунелю між станціями «Деміївська» та «Либідська». Вартість угоди склала 445 млн грн. 

Максим Шкіль інспектує новиі з’їзди Дарницького мосту від Autostrada
Максим Шкіль інспектує новиі з’їзди Дарницького мосту від Autostrada
фото: Facebook-сторінка Максима Шкіля

Скандал у ресторані Good Wine

Нагадаємо, у квітні у столичному ресторані Good Wine вибухнув конфлікт за участю працівника департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України Віталія Манасяна. Про це розповів сам Максим Шкіль. 

Шкіль тоді завітав до ресторану Good Wine, у якому заздалегідь забронював столик. У зазначений час бізнесмен прийшов до ресторану і дізнався, що його столик, викинувши табличку з надписом «Резерв», зайняв інший чоловік. Після того, як із цим відвідувачем ресторану переговорили, каже бізнесмен, той почав розповідати, що не звільнить столик і почав погрожувати Шкілю. За словами Шкіля, скандальний відвідувач ресторану виявився працівником департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.  

Згодом у Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що провели службове розслідування, і міністр МВС Ігор Клименко через дві години після повідомлення про інцидент дав наказ звільнити Віталія Манасяна, який влаштував скандал у ресторані Good Wine.

Благодійна та громадська діяльність

Максим Шкіль передає для потреб 38 бригади 50 дронів Mavic 3T, Mavic 3 pro та ще 120 одиниць необхідного під час контрнаступу обладнання. 8 липня 2023 року
Максим Шкіль передає для потреб 38 бригади 50 дронів Mavic 3T, Mavic 3 pro та ще 120 одиниць необхідного під час контрнаступу обладнання. 8 липня 2023 року
фото: Facebook-сторінка Максима Шкіля

З початку повномасштабного вторгнення підприємець активно повідомляє у ЗМІ про те, що допомагає Збройним силам України. Лояльні медіа допомагають підприємцю, який фігурував у багатомільярдних тендерних скандалах, створювати імідж волонтера, який, наприклад, жертвує свій «майбах» на гучну промокампанію зі збору донатів на потреби ЗСУ.

Максим Шкіль також бере активну участь у роботі бізнес-асоціацій та інших профоб'єднань. Зокрема, входить до президії та очолює Комітет з інфраструктури Федерації роботодавців України. 

Сім'я

Максим Шкіль одружений та виховує двох дочок. 

Хобі

Серед спортивних захоплень тренування з боксу та кросфіту, а також більярд.

Читайте також: У Київському метрополітені новий улюблений «пасажир»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: