В день свого 75-річчя Ніна Матвієнко записала несподіване відео для дочки

Донька Ніни Матвієнко знайшла тимчасовий прихисток у Великобританії
фото з відкритих джерел

Ніна Митрофанівна зустрічала ювілей під гуркіт ракет, що знищують її батьківщину

Народній артистці України Ніні Матвієнко сьогодні виповнилося 75 років. Дочка легендарної співачки – артистка Тоня Матвієнко на своїй сторінці в Інстаграм розмістила відео від мами, яка зізнається, що переживає подвійні почуття: ніби і свято, але ювілей затьмарений жахливою трагедією, яка сколихнула всю Україну – масовими ракетними обстрілами по всій країні.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Тоня Матвієнко (@tonya_matvienko)

У кадрі Ніна Митрофанівна, ніяково поправляючи шарф, розповідає Тоні: «Доцю, оце сьогодні меня 75, так? А я не відчуваю. Сьогодні квітів багато присилають, так приємно, уявляєш? Дай Боже, щоб квітів було більше, ніж тих ракет. І якось це все поєднати сьогодні так складно... Тут наче свято, а тут поруч смерть, вогонь і б'ють по Києву. То ти там не переживай дуже. Все рівно наші хлопці бачать усе. Все бачать. І вони не допустять, щоб в Києві сьогодні отаке відбувалося. Це їм трошечки вдалося, повір мені. А моє 75-ліття сьогодні сильніше, ніж ці ракети. Мій дух сильніше. В мене стільки з'явилося сили, протесту! Ми не дозволимо! Ми молитвою, любов'ю своєю будемо захищати Київ. І піснею. Серце моє буде звучати і піснею, и любов'ю. І великим захистом».

Співачка Наталія Валевська, вітаючи ювіляршу зі святом на своїй стрінці у Фейсбук, розкрила декілька цікавих фактів з біографії Ніни Митрофанівни: «Ніна Митрофанівна Матвієнко народилася в с. Неділище Ємільчинського району Житомирської області в багатодітній родині. Сім’я була дуже бідною і тому з 11 років Ніну віддали до школи-інтернату в селище Потіївка Радомишльського району. В інтернаті співала і грала в драматичному гуртку, мріяла стати артисткою. Любов до пісні отримала від матері, яка мала чудовий голос.

Закінчивши інтернат, вона спочатку влаштувалася помічницею кранівника на одному із заводів Коростеня. В 1966 році поїхала до Києва в студію українського хору ім. Г. Верьовки. Там її талант було помічено і оцінено. В 1968 році Ніна закінчила вокальну студію при хорі. Відтоді – його солістка. В 1979 р. вона стає заслуженою, а в 1985 році – народною артисткою України. В 1988 році їй присуджено Національну премію імені Тараса Шевченка, а в 2006 році – найпочесніше звання нашої держави – Герой України.

В її репертуарі – українські народні пісні, пісні сучасних українських композиторів. Окрім яскравого співочого таланту, Ніна Матвієнко має талант драматичної актриси. Список кінематографічних робіт Ніни Матвієнко чималий, вона брала також участь в багатьох телевізійних виставах: «Маруся Чурай», «Катерина Білокур», «Розлилися води на чотири броди». В її творчому доробку також участь в радіоспектаклях «Лісова пісня», «Князь Святослав», «Сватання на Гончарівці». Є ще одна дивовижна грань творчого обдарування Ніни Матвієнко – її закоханість в літературу, в українське слово. В 1975 році вона заочно закінчила філологічний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка і активно займається літературною творчістю. Ще в радянські часи Ніна Матвієнко написала історію народного хору імені Г. Верьовки, надрукувала кілька власних віршів, оповідань і есеїв. Її твори періодично з’являються на сторінках українських часописів. Вершинним літературним надбанням співачки стала її біографічна книга «Ой, виорю нивку широкую», яка вийшла в 2003 році у видавництві «Українського центру народної культури «Музей Івана Гончара». Зі сторінок книги Ніна Матвієнко постає перед читачем не лише літератором, співачкою і актрисою,не лише етнографом, збирачем музично-поетичних перлин українського народу, а й мудрою жінкою, турботливою господинею, люблячою мамою, для якої найголовніше в житті – щастя її дітей».

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: