Українська акторка Катя Кузнецова розповіла, як її вмовляли повернутися до Росії

Зараз Кузнецова знайшла тимчасовий прихисток в Іспанії
фото з відкритих джерел

Актриса виїхала з Москви та відкрито виступає проти війни в Україні

Українська актриса Катя Кузнецова, яка успішно побудувала кар’єру в РФ, але з російською агресією, виїхала звідти, розповіла, як відреагувало оточення на її рішення. Одна з останніх робіт Катерини – головна роль в серіалі «Вампиры средней полосы», перший сезон якого став дуже популярним в Росії, а от в другому, якого дуже чекали глядачі, Кузнецова зніматися відмовилася.

«У мене наприкінці березня мали розпочатися зйомки у проекті «Вампіри середньої смуги», - розповідає акторка в бесіді з Медузою. – А коли все [війна Росії з Україною] почалося, мені почали дзвонити: «Кати, прилітай-прилітай, ми на тебе чекаємо» – «Я не прилечу» – «Ми всі розуміємо, все гаразд, ми тебе чекатимемо» – «Не знаю, скільки вам доведеться чекати, бо це все дуже довго. Ні». Ми полюбовно та адекватно дійшли того, що [авторам серіалу] треба шукати іншу актрису. Я побажала їм тільки найкращого й удачі. Я не стала пояснювати в соціальних мережах чи говорити відкрито, що не можу брати участь у проекті. Мені здається навіть пояснювати це не потрібно. Тут все зрозуміло. Чи можна ставити на шальки терезів зйомки в серіалі і те, що вбивають твоїх батьків, стріляють снаряди в твій дім? Безумовно, акторство – це величезна частина мого життя. Це роль, яку я дуже люблю. Але це не може йти нарівні з тим, що відбувається у моїй країні.  Мене до останнього чекали, дуже сподівалися, що повернуся».

Актриса каже, що в неї ніколи не було бажання отримати російський паспорт: «Ніколи цього бажання не було. Я задовольнялася тим, що спочатку я мала тимчасовий дозвіл на перебування, потім посвідку на проживання. Багато разів мені пропонували зробити російський паспорт: суто юридично було б простіше у багатьох питаннях. Але я ніколи цього не хотіла і вдавалася до тяганини. Мені важливий паспорт – це моє коріння, моя сім'я, мій рід».

Кузнецова підкреслює, що між українцями на росіянами – велика різниця: «В українській культурі та народі генетично закладено, що якщо українця щось не влаштовує, то він може вийти і сказати. Як це було на Майдані. Тобто людей чують. Я була на цих Майданах і це нереальне почуття. Якщо ти ніколи не відчував себе патріотом або не знаєш, що це таке, то знаходитись у таких обставинах – до мурашок по шкірі. Сильне почуття, коли ти розумієш, що ви, весь український народ, єдині. У Росії, на жаль, на рівні ментальності людина не може це [почуття єдності під час протестів] зрозуміти, тому що цього [зміни влади та інших політичних змін через протести] не відбувається. Є складнощі сприйняття. Перше – страх, тому що за цю [участь у протестах] можеш отримати терміни. Є категорія людей, яка дивиться пропаганду та їх усе влаштовує, адже їм здається, що на телебаченні так переконливо віщають, що треба вірити. І третя категорія людей вдає, що вони ніяк не можуть вплинути на ситуацію. Вони вдають, що все нормально».

«Я поїхала з Росії, і не планую повертатись, – додає артистка. – Принаймні в таку Росію, яка вона зараз. Про це не може йтися, бо… Знаєте, мені сказав мій друг з приводу зйомок «Вампірів середньої смуги», він великий фанат серіалу, він сказав: «Здається, що ніби ти їх підвела. Але насправді вони тебе, якщо говорити в глобальному сенсі». Мабуть, у цьому щось є».

Раніше Главком писав, що Кузнецова пояснила, чому працювала довгі роки в Росії: Це моя особиста трагедія.  А також акторка розповіла, чому мовчить про війну старша дочка Ольги Сумської. З Тонею Паперною Катя товаришувала, живучи в Москві.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: