У Києві пройшов яскравий вечір, присвячений Руслані Писанці (відео)

Близькі Руслани Писанки поділилися найяскравішими спогадами про акторку

Кілька днів тому народній улюблениці, акторці Руслані Писанці мало би виповнитися 57 років. Руслани не стало влітку – згоріла від раку. Рідні, друзі та колеги легендарної артистки зустрілися в столичному  Міжнародному центрі культури і мистецтв, щоб згадати та розповісти глядачам, якою була Руслана.

Актор Віктор Андрієнко, який став ведучим зустрічі, відразу попередив, що це не вечір пам’яті: «Забудьте, це день народження». Кілька годин, які пролетіли на жаль занадто швидко, рідні, друзі та колеги ділилися теплими спогадами про Руслану. За словами Андрієнка, девіз Писанки по життю був таким: «Життя прекрасне!». Так і назвали вечір.

Розпочали з продюсера Миколи Канішевського, котрий, за словами Віктора Андрієнка, відкрив Руслану такою, якою «вона себе сама не бачили в дзеркалі». Канішевський разом з командою, до якої входила Писанка, як один з режисерів (Руслана закінчила режисерський факультет Карпенка-Карого) працювали над новим форматом новин: «Коли починав формуватися телеканал «Інтер», нам замовили «Вєсті тижня» та «Погоду». І я доручив Руслані оформити цю частину програми. Ми шукали ведучих, пробували акторів – все не пасувало. Час йшов. Якось зайшла Руся, каже: «Я зробила оформлення, йдіть – подивіться». Кажу: «Знайди когось, зніми, щоб було з людиною». Вона відразу: «Не знайшла, ніхто не хоче з цим гратися». Кажу: «Ну, тоді сама стань у кадр, ти ж артистка». Вона: «Ой, я повна». Але зробила пробник. Я подивився і одразу пішов до нашого директора: «Мені здається, що нам не треба шукати більше ведучої». Вона запитує: «А хто?» Відповідаю: «Писанка!» Засумнівалася: «Вона ж у формах». Я: «Дивиться чудово!» Вона прийшла, подивилася і погодилася, що цей задум – просто бомба». До слова цю прекрасну історію Микола Канішевський розповідав в інтерв’ю «Главкому», коли Руслани не стало.

Керівник столичного Театру на Подолі та відомий актор Богдан Бенюк згадав зі сцени, як знімався з Писанкою в головних ролях в комедійній картині «Москаль-чарівник». Під час зйомок, за словами Бенюка, була запланована сцена щедрого застілля. А з ковбасами та м’ясами в магазинах була біда. Але на щастя у знімальної групи був директор, який міг дістати все і будь-де. Про нього легенди розповідали! Коли стіл сервірували, він ревно слідкував, аби ніхто не поцупив нічого з їстівного «реквізиту». Але таки дещо прогавив і розкричався так, що його мусив заспокоювати режисер Микола Засєєв-Руденко: «Ти весь червоний! Побережи своє серце!» «А я серце не вмикаю!» – відповів той. «Так от, – продовжив Бенюк. – Руслана завжди вмикала своє серце. Коли відходять хороші люди, не віриться, що їх немає поруч, здається, що вони тут, з нами. Так було і з моїми братами – одним, та з другим».

«Мені бачиться, що вона десь поряд, ось зараз радісно крикне: «Олежка!» і в припаду до її потужнихх грудей, – каже відомий одесит Олег Філімонов, який останні роки багато грав з Русланою на сцені. – Русічка – вимовляю це імя, і так тепло на душі стає. Неймовірний партнер на сцені. Просто нелюдська органіка, незважаючи на свої вагові переваги. А як вона готувала, як любила всіх кругом нагодувати».

Ще один багаторічний партнер Руслани по театральній сцені Володимир Горянський впевнений, що Писанку треба занести до Книги рекордів Гіннеса: «Не знаю ще такого артиста, який би наїздив стільки з виставами по Україні. Пам’ятаю, приїхали з чергових гастролей, виходимо з машини, а поряд її чекає автомобіль – вже на іншу виставу».

Телеведучий та продюсер телеканалу «1+1» Єгор Гордєєв, який придумав та очолив програму «Твій день» зізнався, що вважає великим щастям, що Руслана прийняла їх пропозицію стати однією з ведучих проекту. А колега Писанки по знімальній студії, телеведучий Руслан Сенічкін згадує, як вона вчила його вести себе на «Танцях з зірками», де тей брав участь: «Вона мені казала: «Там оператор зробить так, що ноги не буде видно, тримай високо голову!»

Свого часу Руслана Писанка теж брала участь в проекті «Танці з зірками». Продюсер Олексій Гончаренко, який працював над цим шоу, розповідає, що Руслані довго не могли підібрати партнера. «Я зателефонував своїй подрузі Олені Коляденко і вона підказала: «Є один бальник, я його брала для туру з Лолітою. Зараз – він вільний», – переповідає розмову Гончаренко. І далі додає: «Це був Влад Яма». Олексій каже, що партнери зустрілися, вподобали один одного, а вночі Писанка зателефонували Гончаренку і попросила поміняти партнера. Мовляв вся країна буде жаліти Яму, якщо вони стануть в пару, бо той занадто субтильний.  Згодом Руслані таки підібрали партнера – ним став танцівник Микола Коваленко.  

«Ніхто ніколи про це не говорив, ні разу публічно ніде не звучало, – продовжив Гончаренко, поглядуючи на чоловіка Руслани Писанки, який сидів в перших рядах глядацького залу. – Нехай не ображається на мене Ігор, але це було задовго до його зустрічі з Русланою. Писанка  була закохана в свого партнера по «Танцям». Вона не танцювала на паркеті, а літала. Перед кожним ефіром: «Тягніть щільніше костюм!» Все боялися, ці деталі корсету порвуться прямо під час прямого ефіру!»

Гончаренко додає, що знайомий з Русланою ще зі студентських років: «Познайомилися в черзі за стипендію. Вона стояла за мною, але я забув попередити, що зайняв місце ще товаришам… І коли підійшли чоловік десять, Руслана так відкрила рота, що ми один одного запам’ятали».  «А згодом ще одна наша подруга – Оксана Байрак, яку пригрозили відрахувати з вузу через те, що десь тинялася світами зі зйомками, попросила їй допомогти, –згадує продюсер. – Каже Руслані: ти будеш Проня Прокопівна, мені: а ти Голохвастов. Ми так гарно зіграли сцену під керівництвом Байрак, що її залишили на курсі». «Не знаю, правда, добре це чи ні», - додав Гончаренко, натякаючи на теперішню політичну позицію Байрак.

Політик та актор-початківець Борислав Береза, який разом з Писанкою грав у виставі «Толік-молочар» каже, що і на собі випробував командирський характер Писанки: «Причому так дивно: коли вона лаялася (а робила це дуже смачно!) всі одразу починали робити все, як треба. Мені робила зауваження: «Береза, не перегравай, ти не у Раді! Не тримай такі довгі паузи, ти не Суханов (телеведучий Суханов зіграв головну роль у виставі – Ред.). А пізніше вона несподівано стала звати мене Славою, і я відчув, що ми стали близькими людьми».

Співак Віталій Козловський зізнався глядачам, що Руслана Писанка кожного року телефонувала йому в день народження: «Немає в мене більш такого друга, котрий багато років підряд дзвонив би у цей день: «Віталік, вітаю! Життя прекрасне!».

Акторка та кума Писанки Ольга Сумська каже, що могла годинами розмовляти з Русланою: «Алло, Ольга Вячеславовна, як ти?» – це мене так гріло». А чоловік Сумської, актор Віталій Борисюк згадав, як з колегами, серед яких була і Руслана, багато років їздили на дитячий кінофестиваль в «Артек». Борисюк розповів один ранок, коли він на березі моря займався зарядкою, а Писанка там солодко потягувалася, гріючись на сонечку. «Руся, приєднуйся! – крикнув Віталій. – Та, не повертаючись в його сторону, відповіла: «Присідати? Тридцять разів – це багато, а три – не має сенсу». А на зйомках екстремального проекту «Вишка», за словами Борисюка, Писанка знову його вразила своїм почуттям гумору та вмінням посміятися над собою, заявивши колегам: «Стібатиметеся, я стрибну у басейн, і будете тренуватися без води».

Чоловік Руслани Писанки Ігор Ісаков, з яким вона прожила разом щасливих десять років, згадав ще один телепроект, в якому Писанка брала участь. В телешоу «Зважені та щасливі» Руслана знімалася разом з чоловіком. «Я відкрив свою дружину зовсім з іншого боку, – каже Ігор. – Я завжди її бачив красивою, а тут нас запхали в таку багнюку. Екран не передає запахів, які ми відчували борючись в цій грязюці. Коли ввечері прали наші спортивні форми, я поглядав на дружину і не міг повірити, що на таке могла погодитися моя Руся».

Під кінець вечора на сцену вийшов співак Віктор Павлик зі своєю легендарною «Ні обіцянок, ні пробачень». Виявляється, це була одна з найулюбленіших пісень Писанки. А Павлик з великої поваги до артистки подолав багато кілометрів з Ужгорода, де мав концерт, до столиці, щоб вшанувати Руслану. До слова, «Ні обіцянок, ні пробачень» співак зі сцени виконав двічі, бо глядачі категорично відмовлялися розходитися, скандуючи Русланине: «Життя триває!»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: