Скандал у Театрі Лесі Українки. Резнікович та популярний актор публічно з'ясовують стосунки

Резніковичу 84 роки
Фото: Главком

Михайло Резнікович керував Театром Лесі Українки із 1994 року

Театральний режисер Михайло Резнікович, що кілька місяців тому залишив посаду генерального директора, художнього керівника Театру імені Лесі Українки, досі не погоджується з рішенням Мінкульту. На своїй сторінці в соцмережі режисер публікує дописи про, на його думку, несправедливе звільнення, згадуючи «незлим, тихим» колег, що не підтримали у боротьбі за посаду.

Наразі режисер виклав критичний допис про популярного актора Артема Ємцова. За словами Резніковича, Артем не раз зривав репетиції, через що його було звільнено з театру. «За кілька років артист дуже зворушливо почав знову проситися до театру. Зрештою було прийнято і навіть отримав дуже цікаву роль у виставі «Оголена зі скрипкою». Через місяць артист раптом перестав ходити на репетиції – з ним зв'язатися було неможливо – він просто зник. Звісно, театр з артистом розлучився». Режисер пише, що через кілька років актор знову прийшов до нього і буквально «благав прийняти до театру», однак «артист театру не був потрібен, ролей для нього не було». Резнікович додає, що актор «продовжував благати, він майже плакав». Так, мовляв, Ємцов знову потрапив до театру.

Коментарів під дописом Резніковича небагато, здебільшого дописувачі стають на захист актора: «Ось кому треба подумати, перш ніж писати пасквілі, то це вам. Мені періодично зустрічаються у стрічці ваші виливи. І стає соромно за вас – старого божевільного, що з останніх сил чіпляється за крісло. Звільнили вас і слава Богові. Давно треба було дати дорогу молодим. Нарешті театр вдихне на повні груди. Що ж до Артема Ємцова, то таких яскравих, харизматичних та талановитих акторів на пальцях перерахувати можна. Такий актор, як Ємцов – знахідка для режисера, що цінує талант та харизму. Але це не про вас. Так що, швидше за все, це він ощасливив вас, а не ви його», «Театр змінюється, як і його керівники. У вашому пості немає поваги до актора та його здібностей. Заздрість, неповага, зухвалість, це те, що вас характеризує. Хоч би українською мовою писали для шанування в першу чергу, і глядачів», «Допис написаний під впливом емоцій та особистої образи. Немає конструктиву, ви максимально викручуєте факти і принижуєте публічно талантливого актора. Бачу доцільним подати на вас суд за порушення прав актора, посягання на його репутацію, честь та гідність».

«Ось і моя хвилина слави прийшла, – відреагував на допис в соцмережі Артем Ємцов. – Колись давно мій учитель Микола Рушковський сказав мені, що в театрі Лесі Українки, яким опікується Михайло Резнікович, мстять людям, яких він [Рушковський!] любить.  А тепер тільки факти... По-перше, в 2007 році мене в театр запросили без прослуховування. По-друге, в 2018 році, після мого звільнення, мені зателефонувала колишня режисерка театру Ірина Барковська з проханням грати виставу «Доктор Філософії», де в мене була одна з головних ролей. Я погодився, півроку грав лише цю виставу, як запрошений артист. На той час в репертуарі театру було 4 вистави, де я грав до звільнення. Тому в кінці сезону, я справді прийшов у кабінет і попросив, щоб мене повернули в трупу. Мене прийняли на роль короля в казці, яку ми з успіхом грали до початку війни».

«Те, що я не був потрібний театру, це – неправда, свідоцтвом того є повні зали на моїх виставах. І любов глядача, –  продовжує актор. – І Ви це прекрасно знаєте. Я був не потрібний особисто вам. Тому мені ви не давали ролей і не дозволяли режисерам брати мене в роботу. Порятунком для мене були антрепризи, але і це вам не подобалось. Усі ці репліки на мою адресу, що в мене гроші в іншому банку, що я граю «с неугодными» вам особисто акторами: це і Ада Роговцева, і Олексій Вертинський. Тож не ганьбіть себе, перекручуючи факти. В мене все добре, театру я потрібний, не хвилюйтеся. І не лише конкретному, а  українському».

В комментарях інтернет-користувачі пишуть актору слова підтримки. «Рєзніковічу ніколи не потрібні були актори, яких любив глядач. Навіть більше того, він їх боявся і ненавидів! Він прибрав з театру Сумську, Лалєнкова, Дрозда, Сердюк, Задніпровського і багато інших. А привід Роговцевої ввижався йому всюди!» – пише телепродюсер Олексій Гончаренко . «І ще жахливо – в такий день, коли вся країна плаче над розстріляним героєм, він пише, як актор не потрібен був театру. Я не маю слів», – додає театральна продюсерка Ірина Вратарьова. «Просила тебе не коментувати – і ти почав писати пости. Люблю», – відреагувала акторка Даша Малахова. «Це неможливо не коментувати, там не просто іспанський сором. Такого сорому ще не придумали», – відповів їй хтось з дописувачів в коментарях

«Ніяк не вспокоїться ваш екс-вуйко. Та подзвоніть йому вже всі разом по скайпу і колискову заспівайте, бо видно ж, що бувший худкер погано спить», «Боже, як набридло привселюдне розривання рубах з криками. Втім, ця звичка у творчих людей тягнеться ще з часів Немировича-Данченка, на вулиці якого я зараз розповідаю студентам про етику взаємовідносин», – ще думки під постом про скандал.  

Михайло Резнікович керував Театром Лесі Українки із 1994 року. Про його відставку повідомило Міністерство культури та інформаційної політики. Також у МКІП поінформували, що за час повномасштабного вторгнення режисер знаходився на лікуванні у Великій Британії і «не міг продовжувати активну роботу на адміністративній посаді, проте активно допомагав театру». Резніковичу 84 роки. У квітні 2005-го за підтримку Віктора Януковича на виборах Резніковича звільнили рішенням міністра культури Оксани Білозір. У грудні 2005 року поновили на посаді. У 2021 році Резніковича вчергове переобрали директором театру. За право зайняти цю посаду з ним конкурував ще один кандидат – Народний артист України Євген Паперний. Наразі виконуючим обов'язки директора театру призначено учня Резніковича Кирила Кашлікова. До слова, у Михайла Резніковича і до нього купа претензій та кілька дописів на сторінці у Фейсбук.

Читайте також: Толерував ватників. Відомий музикант із Харкова визнав свою помилку

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: