Про харківську фельдшерку, яка пройшла пекло, зняли серіал та покажуть сьогодні

Під час зустрічі з акторами (Анна Андрющенко – в центрі)
Фото: прес-служба телеканалу «2+2»

Кінострічка «Я – Надія» – це перша в Україні художня робота, яку створили після 24 лютого

Сьогодні, на роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну, на телеканалі 2+2 відбудеться прем’єра серіалу «Я – Надія». Прототипом головної героїні кінороботи стала 22-річна фельдшерка «швидкої», яка пройшла справжнє пекло, перебуваючи в оточеному російськими військами Харкові. «Главком» поспілкувався з Анною Андрющенко на допрем’єрному показі кінострічки.

«Сценарист цього серіалу – мій товариш, – розповідає Аня. – Після 24 лютого ми часто спілкувалися по телефону. Я багато розповідала про свою роботу, навіть не знаючи, що він щось кудись відкладає. Перші чотири доби з початку вторгнення взагалі жила на «швидкій», тому, крім як про роботу, розказати більш було нема чого. Якось після важкого обстрілу, він мені сказав: «Я про вас напишу серіал». Я пам’ятаю, відповіла: «Головне до цього дожити». На той момент справді не знала, чи доживемо ми всі до наступного ранку».

«Я – Надія» – чотирисерійна воєнна драма про медиків, які в лютому 2022 року, попри величезний ризик, залишилися в Харкові, щоб рятувати військових і цивільних. Серіал знятий за рекордні терміни. Від початку появи ідеї до прем’єри пройшло п’ять з половиною місяців, стрічку зняли за 22 зміни.
  • У серіалі були залучені справжні медики швидкої допомоги, які консультували акторів і творчу команду проекту.
  • У Харкові та на деокупованих територіях Київської області задля безпеки знімальної групи на майданчику були присутні представники МВС.
  • Наймасштабніша сцена з порятунку людей після ракетної атаки була знята в будинку з автографом Бенксі в Ірпені.
  • У всіх сценах, що знімали біля зруйнованих будівель, брали участь рятувальники.

«Ближче до осені Артем (один зі сценаристів серіалу Артем Кобзан – прим. ред.) написав, що на телеканалі запитують про мене, поцікавився, чи можна дати номер. Так я потрапила на знімальний майданчик. Коли зайшла привітатися, артисти почали плакати. Так дивно, я вже все пережила, навіть в якійсь мірі завдячую тим подіям, бо тепер радію кожній хвилині свого життя. А тут всі стоять і плачуть», – згадує Аня.

Фельдшерка Аня Андрющенко зізнається, що сценарій не читала. Історія про себе вперше побачила на екрані разом з акторами та журналістами на допрем’єрному показі. І хоча розуміла, що це не документальний фільм, а кіно, яке передбачає художній вимисел, каже, що знято неймовірно правдоподібно: «Вероніка (акторка Вероніка Дюпіна – виконавиця головної ролі в серіалі – прим. ред.) зіграла так, ніби знає мене все життя. Ніби вона – це я. Мій чоловік сказав після перегляду: «Це один в один». Аня каже, що під час перегляду були моменти, коли вона чітко розуміла, який фрагмент буде далі в картині: «І воно так і було – просто якась магія».

Аня Андрющенко розмовляє українською, хоча ще кілька місяців тому все було інакше: «Я все життя говорила російською, а коли нещодавно переїхала в Київ – почала пробувати. А от всі свої сторінки в соцмережах перевела на українську ще до вторгнення». Дівчина додає: «Я не засуджую Харків, бо якою б мовою не говорили, вони дуже люблять Україну і ніколи не хотіли в Росію».

Через чотири місяці дівчина закінчує університет. Зараз працює фельдшером на «швидкій» в Солом’янському районі столиці: «Приїхали з чоловіком в вересні, а в жовтні був масований обстріл, то колеги шуткували: «Це ви за собою карму принесли». Сьогодні вранці Аня повернулася додому з чергової зміни. Серіал про себе на телеекрані буде дивитися разом з рідними. Кінострічку транслюватимуть з 19:30 на телеканалі «2+2», покажуть одразу всі чотири серії.

Читайте також: Рік, вкрадений у нашого життя. Олена Зеленська емоційно звернулася до українців

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: