В Україні покажуть стрічку «Залізні метелики»

«Залізні метелики» – яскравий зразок мистецтва, що бунтує
фото з відкритих джерел

Документальна картина вийде до роковин трагедії рейсу MH17

20 липня в українських кінотеатрах побачить світ документальна стрічка «Залізні метелики» про збиття російськими військовими літака малайзійських авіаліній на початку російсько-української війни. Покази приурочені дев’ятим роковинам трагедії.

В Україні покажуть стрічку «Залізні метелики» фото 1

Влітку 2014 року російські військові в небі над українським Донбасом збили цивільний літак рейсу MH17 з 298 людьми на борту. Російська влада одразу почала заперечувати свою причетність до цієї трагедії, а пропаганда робила все можливе, щоб приховати справжні обставини злочину. Фільм розповідає про реальні обставини воєнного злочину, розслідування якого тривало вісім років.

«Залізні метелики» – це нова робота документаліста Романа Любого, режисера «Зошита війни», документального фільму, створеного з особистих відеозаписів із телефонів та камер українських захисників.

В Україні покажуть стрічку «Залізні метелики» фото 2
В Україні покажуть стрічку «Залізні метелики» фото 3

Варто нагадати, що вперше «Залізні метелики» побачили світ на «Санденсі» – одному з головних фестивалів незалежного кіно у США – у конкурсній секції World Cinema Documentary Competition.

Європейська прем’єра відбулася на іншому великому фестивалі класу «А» – Берлінському, у програмі Panorama. Також фільм показували в Гаазі на фестивалі Movies That Matter.

Критики сприйняли картину на позитивній ноті, зокрема журнал POV назвав стрічку «визначним досягненням», а видання Rogerebert.com – «мистецтвом, яке бунтує проти несправедливості».

4 червня на фестивалі Docudays UA відбудеться українська прем’єра фільму.

Картину створили кінооб’єднання «Вавилон’13» у копродукції з TRIMAFILM (Німеччина) та RBB/ARTE (Німеччина) за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства України з питань кіно. Продюсерами стрічки є Андрій Котляр, Володимир Тихий, Давід Лехмер, Ізабель Бертолон, Тріні Гьотце.

Читайте також: У Молдові пройде показ фільму продюсера, який зараз воює у Бахмуті

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: