Тризуби ставимо. Вартові українського неба розповіли, як знищують російські ракети

Фото: прес-служба телеканалу Дом

Як правильно знищувати ворожі ракети: деталями поділилися Герої України

Герої України – командир зенітного-ракетного підрозділу Сергій Побережець та льотчик-винищувач Андрій Герус розповіли, як сили протиповітряної оборони фіксують і знищують ворожі ракети, як позначають збиті цілі, та що означає вислів «закрити небо над Україною».

У програмі «Тихий вечір з Оленою Кравець» телеведуча попросила гостей пояснити, як відбувається знищення ворожих цілей у небі і чи бачать вони російські ракети на власні очі. 

Андрій Герус розповідає, що пілоти можуть бачити свої цілі і чекають, коли ракета вийде із населеного пункту, та лише потім збивають її: «Були випадки візуального виявлення ракет. Хоча швидкості великі, і так легко ти її не побачиш. І навіть усі бачили в інтернеті, коли Су-27 летить та супроводжує ракету. Просто він чекав на її вихід з населеного пункту [щоб знищити]».

Сергій Побережець детально пояснив, як воїни зенітно-ракетного дивізіону виявляють і збивають цілі: «Збиті цілі ми позначаємо на командному пункті дивізіону – тризуби ставимо. Першими ворожу ціль в Україні «зустрічають» радіотехнічні війська. Вони виявляють ціль, коли вона перетинає кордон, супроводжують її. І якщо вона в зоні ураження нашого дивізіону, ми її захоплюємо, робимо пуск і знищуємо», – розповів Сергій Побережець. І додав: «Кожна ціль є унікальною. Є різні висоти, різна швидкість. Тому всіх під одну планку рівняти не можна. Й коли ми захопили ціль, це не означає, що вже пуск нашої ракети здійснюється. У нас формується зона пуску ракети, й тільки тоді дається команда на знищення й відбувається пуск».

Сергій Побережець – Герой України, командир зенітного ракетного дивізіону Збройних сил України, який забезпечує прикриття важливих військових та інфраструктурних об'єктів держави. Під час атаки на Київ 10 жовтня 2022 року його підрозділ знищив десять російських ракет та безпілотників. З початку великої війни на рахунку його бригади понад 300 знищених цілей.

Андрій Герус – Герой України, пілот винищувача, один з «Привидів Києва». У перші дні вторгнення збив над Кіровоградщиною військово-транспортний літак з російським десантом.

Гості «Тихого вечора з Оленою Кравець» зізнаються, що під час тривоги набагато спокійніше себе почувають, коли перебувають на роботі. «Коли ти поза військовою частиною, треба бігти в якісь приміщення, в укриття. І ось ти прийшов, сів і думаєш: «І що я тут роблю?», – говорить Сергій Побережець.

«Відкриваєш телеграм і дивишся, звідки небезпека йде. Ага, «бульбаші» – нічого страшного, нормально. А якщо зі сходу, десь із моря – ого, треба трішки напружитися. Написав по наших групах: «Як справи в нас? Усе нормально?» – «Нормально» – «Не викликають нас?» – «Ні». Й сидиш на місці, чекаєш, доки відійдуть. Це так в авіації», – додає Андрій Герус.

Ведуча Олена Кравець пригадала, як на початку вторгнення Україна просила західних партнерів закрити небо та попросила пояснити, як це можна зробити.

«Є зенітно-ракетний дивізіон, в нього є певна зона ураження. І що більше в нас буде дивізіонів, то більше ми будемо збивати. Але я скажу, що за нас не треба воювати, допоможіть нам військовою технікою, сучасною, і ми самі все зробимо», – розповів Сергій Побережець.

Читайте також: Телеведучий Мірошниченко зізнався, що отримав повістку та пояснив, чому не на фронті

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: