Знакова подія. У Києві відбудеться прем’єра опери «Травіата»

Режисер-постановник Анатолій Солов’яненко головний акцент зробив на стосунках та почуттях героїв
фото з відкритих джерел

«Травіата» у березні наступного року святкуватиме своє 170-річчя від дня першої постановки

У Національній опері України 29-30 жовтня відбудеться прем’єра опери «Травіата» Дж.Верді у постановці Анатолія Солов’яненка.

Режисер-постановник Анатолій Солов’яненко розповів, що сцені театру опера «Травіата» останній раз ставилася у 1994 році. Однак за понад 25 років безперервного показу ця вистава себе вичерпала. Саме тому її переосмислили та зробили близькою молодому поколінню глядачів. 

«Опера «Травіата» належить до тих оперних творів які, на моє глибоке переконання, за своїми сюжетами знаходяться поза простором і поза часом: тобто, сюжет вистави є актуальним у будь-якому місці, в будь-якій країні світу і в будь-який час. Ці події не прив’язані до конкретної історичної епохи, до певних історичних перипетій, а якраз напряму пов’язані з глибиною людських почуттів, переживань і всього спектру тих емоцій, які притаманні кожній людині. Тому, власне, і виникло бачення і бажання переосмислити виставу, зробити її близькою до сучасного глядача. Сподіваюсь, що вона стане близькою молодому поколінню глядачів, а не тільки нашим багаторічним поціновувачам», – підкреслив режисер.

Анатолій Солов’яненко розповів про концепцію вистави: разом із сценографом Андрієм Злобіним і художником костюмів Ганною Іпатьєвою намагалися створити виставу поза простором і поза часом, і головний акцент зробили на стосунках, на взаєминах героїв, на їхніх почуттях і на всіх тих емоційних переживаннях, які притаманні героям Гюго, і, відповідно, Верді.

Варто уточнити, що опера «Травіата» у березні наступного року святкуватиме своє 170-річчя від дня першої постановки. Напевно, немає оперного театру в світі, який би протягом свого існування не звертався б до постановки цього твору.

Анатолій Солов’яненко підкреслив, що перед акторами стояла доволі складне завдання – зробити абсолютно новий і авторський твір з новим поглядом на драматургію і музику.

«Не зважаючи на всі складності, які сьогодні існують, що нам вже за ці лічені дні, які лишаються до прем’єри, нічого не завадить цю роботу здійснити. Ми дуже на це сподіваємося і дуже чекаємо глядачів у залі, хоч і в обмеженій кількості – лише 450 осіб. У зв’язку з цим, ми вирішили показувати виставу два дні поспіль, щоб всі мали змогу її відвідати, подивитись і скласти власне судження щодо неї», – уточнив режисер.

Постановка опери «Травіата» є продовженням започаткованої «Севільським цирульником» ідеї щодо осучаснення погляду на твори класичні. Але винятково ті, в основі яких не лежить конкретна історична ситуація, конкретні історичні події.

«І успіх, який має наш «Севільський цирульник» у глядача, дав нам підстави думати, що ми на правильному шляху і що з цією ідеєю ми маємо право і таку амбіцію іти до глядача з подібними прочитаннями, яке вже тривалий час є трендом у багатьох оперних театрах світу», – уточнив режисер.

Додамо, що генеральний директор Большого театру Володимир Урін повідомив, що через санкції балерини трупи залишилися без пуантів. Українці не змогли пройти мовчки повз цієї новини.

Читайте також: У Києві попрощалися з театральним критиком Олегом Вергелісом (фото)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: