Шустеру – 70. Невідоме про відомого журналіста з кількома громадянствами

Шевеліс Шустеріс (справжнє ім’я) має канадське та італійське громадянство
фото з відкритих джерел

Минулого року, коли Шустеру виповнилося 69, він потрапив у скандал зі святкуванням дня народження

Одному з головних ведучих політичного тележиття Савіку Шустеру сьогодні виповнюється 70 років. Свого часу він міг похизуватися присутністю на своїх ток-шоу політиків найвищого рангу. Шустер скакав з каналу на канал, але нічого не мінялося. «Їду до Шустера на програму», – з гордістю писали політичні діячі у соцмережах. Його шоу виходили на каналах ICTV, Інтер, Україна, Перший національний, 24, 112 Україна, 1+1, ТРК «Україна». Однак з початком російської агресії політичний журналіст зник з публічного простору.

Савік Шустер – канадський, німецький, італійський та український журналіст. В минулому литовський та канадський футболіст, а також, як виявляється, вчений-медик та лікар. Працював у науково-дослідному медичному центрі вивчення мігрені у Флоренції. Згодом залишив медицину і зайнявся журналістикою. Був кореспондентом німецьких та італійських видань, автором і ведучим ток-шоу на різних телеканалах Росії, а згодом – України.

Шевеліс Шустеріс (справжнє ім’я) має канадське та італійське громадянство та посвідку на проживання та дозвіл в роботі в Україні. Володіє мовами: литовською (народився у Литві, в родині футболіста вільнюського «Спартакаса» і спортивного тренера), російською, англійською, французькою, італійською, івритом, німецькою. Незважаючи на те, що багато років прожив в Україні, майже не спілкується українською.

Журналістська діяльність Савіка Шустера в Україні неодноразово піддавались критиці. Ряд оглядачів звинувачували його студію у використанні маніпуляційних технологій та відвертих фальсифікацій у програмах. Приміром, в березні 2011 року під час ефіру програми «Шустер LIVE» в ході голосування, яке телеведучий назвав репрезентативним, 47 % висловились за «єдину державу». На початку року соціологічна фундація «Київський міжнародний інститут соціології» в ході аналогічного опитування отримала результат у 22 %. В пресі тоді писали: «Аудиторія «Шустер-LIVE» не є репрезентативною. Вона швидше маніпулятивна».

Савік Шустер, як неоднозначна фігура, свого часу став прототипом персонажа глашатая Шустрого у популярному багатосерійному мультфільмі «Казкова Русь».

З початком повномасштабного вторгнення росіян в Україну, телеведучий Шустер пропав з публічного простору. Заслужений журналіст України дуже довго мовчав про війну. Однак нещодавно заявив в ефірі тележурналістки Олесі Бацман, що «Захід має вступити в цю війну по-справжньому. Разом з українцями відкинути армію РФ до бісової матері на свою територію». А також висловився про Путіна: «Я вважаю, що Путін є злочинцем. І має посидіти на лаві підсудних без приводу, що він хворий і його треба помістити в якусь палату».

Минулого року, коли Шустеру виповнилося 69, він потрапив у скандал зі святкуванням свого дня народження. На «Української правді» з’явився сюжет про те, що 22 листопада телеведучий Савік Шустер святкував у Вільнюсі свій день народження з відомими особистостями та політиками. Одночасно у Вільнюсі перебував бізнесмен Рінат Ахметов. За інформацією джерела УП, у Вільнюсі Ахметов обговорював можливих кандидатів на майбутніх парламентських та президентських виборах.

«22 листопада мені виповнилося 69 років. Дата не кругла, але для мене символічна: 22 листопада 1971 року я відзначав із друзями своє 19-річчя у моєму рідному Вільнюсі, а 23 листопада назавжди залишив СРСР. Це сталося рівно 50 років тому. Ось це для мене – кругла дата та сенс цієї подорожі. Тому я вирішив 22 листопада 2021 року бути з друзями на батьківщині. Я показав їм мою Литву, розповів про історію Великого князівства Литовського, що тягнеться ледь не до Москви, мої гості дізналися, чому до радянської, а потім нацистської окупації Вільнюс називали Північним Єрусалимом, яким символом було кафе «Неринга» для багатьох дисидентів. Сучасна політика мене мало цікавила цими днями»,  – прокоментував публікацію Шустер.

Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: