Познер вперше висловився про війну в Україні, пообіцявши пропагандистам пекло, але є нюанс

фото з відкритих джерел

Тележурналіст визнає відповідальність Путіна за вторгнення, однак не вважає його «божевільним»

Відомий російський тележурналіст Володимир Познер, який до цього часу ні словом не обмовився про війну в Україні, вперше висловив свою думку про напад Росії. Познер взяв участь в онлайн-конференції, яку ініціювала організація Code Pink, де виступив з обвинуваченням колег у зв'язку з війною в Україні.

«Мені соромно за мою професію, мені соромно за те, що роблять, за брехню, яка представляється як правда, за пропаганду у найгіршому значенні слова. Я не мушу це говорити, але скажу. Я атеїст, але якщо є пекло, то журналісти туди потраплять», – сказав Познер. Багато журналістів  сприйняли ці слова як критику російської державної пропаганди. Однак радіо «Свобода» стверджує, що контекст виступу складніший.

Стрім, у якому взяв участь Познер, був присвячений війні в Україні. У його описі говориться, що «війна в Україні почалася в 2014 році, коли Штати організували переворот в Україні, щоб встановити режим, за якого Україна була нейтральною стороною, і змінити її на антиросійський і проамериканський»  – іншими словами, повторюється кремлівський наратив про події в Україні. Організація Code Pink позиціонує собі як «феміністська організація, що виступає за те, щоб закінчити з війнами та імперіалізмом США».

Познер, виступаючи запрошеним гостем, близько години читає історичну лекцію про причини, які, на його думку, призвели до війни в Україні. Він визнає відповідальність Путіна за вторгнення, однак зазначає, що не вважає його «божевільним», – і намагається пояснити логіку дій російського президента. Телеведучий, хоча і з застереженнями, за багатьма пунктами або підтримує фактичні тези Кремля, або по мірі виступає з їх розумінням.

«Неважливо, чи правий Путін у своїй вірі в те, що взаємодія України з НАТО становить загрозу Росії, важливо, що він справді в це вірить. Путін попереджав Захід і саме США, щоб вони гарантували, що Україна не увійде до НАТО, а вони клацали ведмедя по носі кілька разів, сподіваючись, що він потрапить у пастку, яку називають Україною. Важливою причиною дій Путіна є те, що він не хоче, щоб Україна вступила до НАТО. Чи згоден я з Путіним, не має значення. Важливими є факти. Але я вважаю, що м'яч на стороні США, тому що Зеленський залежить на 100% від США», – каже телеведучий.

При цьому Познер не каже, що підтримує війну, а лише закликає «аналізувати факти» і зрозуміти логіку Кремля. У цьому контексті його оцінка журналістів виникає насамперед як критика західних СМИ, що висвітлюють конфлікт із проукраїнськими позиціями. За словами Познера, представники західних ліберальних еліт абсолютно не розуміють, що відбувається у Росії та Україні.

Володимиру Познеру 88 років. Він відомий західній аудиторії ще з радянських годин, виступаючи в якості співробітника Радкому з телебачення та радіомовлення у зарубіжних ток-шоу. Вів телемості СРСР – США. Після розпаду СРСР активно займався журналістською діяльністю в Росії, виступав і як медіаменеджер. В останні роки вів авторську програму «Познер» на Першому каналі. З початком війни в Україні програму закрили, не повідомляючи причин. 

За словами Познера, «інтелектуальна спільнота» здебільшого проти Путіна, «але це співтовариство дуже маленьке в Росії». «Сьогодні в Росії дуже складно привселюдно не погоджуватися з тим, що відбувається, це небезпечно. На мою думку, суспільство стало репресивним. Людей ув'язнюють за те, що вони говорять те, що думають», – визнає телеведучий.

Читайте також: Скандальний стендапер, який збурив мережу втечею з України, записав нове відео

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: