Найкращі фільми за 2023 рік: The Economist опублікував рейтинг

The Economist поділився добіркою найкращих фільмів 2023 року
фото з відкритих джерел

До топу The Economist потрапила стрічка Мартіна Скорсезе «Вбивці квіткового місяця» та фільм Крістофера Нолана «Оппенгеймер»

The Economist опублікував добірку найкращих фільмів 2023 року. Серед них стрічка Мартіна Скорсезе «Вбивці квіткового місяця» та фільм Крістофера Нолана «Оппенгеймер».

«Анатомія падіння» (Anatomy of a Fall)

«Анатомія падіння»
«Анатомія падіння»
фото: IMDb

Чоловіка знаходять мертвим на снігу біля свого альпійського шале. Чи вистрибнув він з вікна горища, чи його зіштовхнула дружина? Ця судова драма Жюстін Тріє, володарка «Золотої пальмової гілки» Каннського фестивалю, є водночас захопливим детективом і безжальним дослідженням сексуального та професійного суперництва у шлюбі.

«Хлопчик і чапля» (The Boy and the Heron)

«Хлопчик і чапля»
«Хлопчик і чапля»
фото: IMDb

Хаяо Міядзакі, співзасновник Studio Ghibli, сказав, що це буде його останній фільм - і це його лебедина пісня. Загадкова, космічна казка про відпускання минулого, «Хлопчик і чапля» можна порівняти з кількома попередніми візіонерськими шедеврами пана Міядзакі.

«Творець» (The Creator)

«Творець»
«Творець»
фото: IMDb

Один з небагатьох нещодавніх науково-фантастичних блокбастерів, знятих не на основі коміксів про супергероїв чи кінофраншизи, цей вражаючий воєнний епос розповідає про Джона Девіда Вашингтона як солдата, що бере участь у битві між людьми та роботами. Штучний інтелект - найулюбленіший лиходій Голлівуду, як показали «M3GAN» та остання частина «Місії: Місія нездійсненна» та остання частина «Місія нездійсненна».

«Утриманці» (The Holdovers)

«Утриманці»
«Утриманці»
фото: IMDb

У 1970 році буркотливий вчитель історії (Пол Джаматті) змушений провести різдвяні канікули в школі-інтернаті з неслухняним учнем (Домінік Сесса) та кухарем, що втратив матір (Да'Вайн Джой Рендольф). Ця гуманна, весела комедія, що возз'єднала режисера і зірку фільму-хіта 2004 року «Збоку», вже відчувається як святкова класика.

«Святий павук» (Holy Spider)

«Святий павук»
«Святий павук»
фото: IMDb

Завзятий журналіст (Зар Амір Ебрагімі) розслідує справу серійного вбивці, який вбиває повій в іранському місті Мешхед, тільки для того, щоб виявити, що багато мешканців міста підтримують вбивцю. Похмурий трилер Алі Аббасі може бути дошкульною критикою Ірану, але він актуальний і для популістської політики на Заході.

«Як займатися сексом» (How To Have Sex)

«Як займатися сексом»
«Як займатися сексом»
фото: IMDb

Несамовита драма про дорослішання трьох британських школярок на гедоністичних канікулах на Криті. Тара (Міа МакКенна-Брюс), здається, насолоджується життям, але Моллі Меннінг Вокер, сценарист і режисер, розкриває вразливість, що ховається за підлітковою бравадою.

«Вбивці квіткового місяця» (Killers of the Flower Moon)

«Вбивці квіткового місяця»
«Вбивці квіткового місяця»
фото: IMDb

Роберт Де Ніро та Леонардо Ді Капріо зіграли головні ролі у руйнівній кримінальній сазі Мартіна Скорсезе. Де Ніро - скотарський барон, на рахунку якого десятки вбивств індіанців племені Осадж в Оклахомі у 1920-х роках. Пан Ді Капріо - негідник, який отруює свою дружину з племені Осейдж (Лілі Ґледстоун).

«Маестро» (Maestro)

«Маестро»
«Маестро»
фото: IMDb

Бредлі Купера критикували за протез носа в біографічному фільмі про Леонарда Бернстайна, але «Маестро», який він також написав і зрежисував, насичений, чутливий і співчутливий, а пан Купер привносить у головну роль непереборну енергію і пафос. Кері Малліган виблискує ще яскравіше в ролі Феліції Монтеалегрі, вірної, але конфліктної дружини Бернстайна.

«Оппенгеймер» (Oppenheimer)

«Оппенгеймер»
«Оппенгеймер»
фото: IMDb

Складний, тривожний, технічно чудовий байопік Дж. Роберта Оппенгеймера (Кілліан Мерфі). Крістофер Нолан перескакує між кількома різними часовими періодами, щоб дослідити політику, яка стояла за Мангеттенським проектом, і запитує, що за людина могла створити зброю, яка може знищити світ.

«Минулі життя» (Past Lives)

«Минулі життя»
«Минулі життя»
фото: IMDb

12-річна дівчинка переїжджає з родиною з Кореї до Канади, залишивши там своє кохання дитинства. Двадцять чотири роки потому вони знову зустрічаються в Нью-Йорку. Гірко-солодка історія Селін Сонг розмірковує про долю, амбіції та все, що здобувається і втрачається з переїздом до нової країни.

«Бідолахи» (Poor Things)

«Бідолахи»
«Бідолахи»
фото: IMDb

У дико винахідливій адаптації сатиричного роману Аласдера Грея Йоргоса Лантімоса жінка (Емма Стоун) повертається з мертвих божевільним вченим (Віллем Дафо), який не пам'ятає про своє попереднє життя. Під час бурхливої подорожі Європою епохи fin de siècle вона дізнається про суспільні умовності і руйнує їх усі.

«Смак речей» (The Taste of Things)

«Смак речей»
«Смак речей»
фото: IMDb

Фільм для гурманів, який покладе край усім фільмам для гурманів? Більша частина «Смаку речей» складається з апетитних французьких страв, які повільно і ретельно готуються на ідилічній кухні 19-го століття. На гарнір - ніжний роман середнього віку між геніальним шеф-кухарем (Бенуа Мажімель) та його вірною куховаркою (Жюльєтт Бінош).

«Реальність» (Reality)

«Реальність»
«Реальність»
фото: IMDb

Реальна історія молодої викривачки, Переможниці реальності (Сідні Суїні), яку у 2017 році допитували у її будинку агенти ФБР. Кожна репліка діалогу взята із записів, зроблених у той час, тому драма Тіни Саттер має натуралізм документального фільму і напругу трилера.

«Зона інтересу» (The Zone of Interest)

«Зона інтересу»
«Зона інтересу»
фото: IMDb

Надзвичайний тріумф Джонатана Глейзера, цей фільм драматизує домашню рутину Рудольфа Гесса (Крістіан Фрідель), коменданта концтабору Аушвіц. Він і його сім'я метушаться зі своїми слугами, не звертаючи уваги на масові вбивства, що відбуваються на промисловому рівні просто за стіною їхнього саду

Нагадаємо, в Україні регулятор вніс 16 медіасервісів до переліку сервісів держави-агресора. Їх не можна буде транслювати на території країни.

Читайте також: Як працює російська пропаганда в кіно

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: