Кардіохірург поділився неймовірної історією військового: ураження головного мозку та уламок у серці

Скріншот відео
фото з відкритих джерел

Операцію проводили із зупинкою серця, а пацієнт вже рветься на фронт

Кардіохірург Василь Лазоришинець під час інтервʼю розповів, які неймовірні випадки порятунку життів зустрічалися йому за час повномасштабного вторгнення і чим дивують лікарів військові. 

Василь Лазоришинець – кардіохірург, дійсний член Національної академії медичних наук України, професор, доктор медичних наук, заслужений лікар України, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова. Зранку 24 лютого 2022 року Василь Лазоришинець поїхав на роботу в інститут, звідки не виходив перші два місяці війни. 

«О 8:30 я вже був на роботі. Ми одразу включилися в роботу, тому що мали зберегти життя наших пацієнтів, насамперед тих, які перебували в реанімації на штучній вентиляції легень, адже їх ми не могли евакуювати, – пригадує кардіохірург Василь Лазоришинець в інтервʼю програмі «Точка опори» на каналі «Дом». – Протягом тижня вже сформувався колектив із 300 співробітників, які цілодобова перебували на території інституту, плюс 80 чоловік їхніх родичів».

Лікарі були у повній готовності. Також на базі інституту були організовані мультидисциплінарні бригади, щоб можна було надавати допомогу у разі будь-яких поранень. Вже 26 лютого до лікарні почали поступати пацієнти і цивільні, і військові, а разом із ними і вражаючі історії, які лікар Василь Лазоришинець не забуде ніколи.

«Мене найбільше вразив поранений, якого нам привезли з Дніпра. У нього було ураження головного мозку, було проведено 2 або 3 нейрохірургічні операції, а ще був уламок у серці. Ми провели операцію із зупинкою серця. Коли він почав потроху одужувати, я запитав його: «Що далі?» Думав, його комісують у військовий госпіталь. На що почув: «Ні, я повинен йти служити. Мені треба воювати, треба захищати батьківщину». Хоча я знав, що він на 90% вже небоєздатний – його не можна пускати на фронт», – розповів лікар.

Таких історій лікар чув чимало, адже він із 2014-го року рятує життя військових.

Крім того, разом із військовими медиками Василь Лазоришинець розробив підручник з надання допомоги при бойових травмах серця і магістральних судин, а у 2021-му році вийшов «Атлас бойової травми серця і магістральних судин». Цим посібником зараз можуть користуватися лікарі, які починають оперувати пацієнтів із бойовими травмами. Та і на цьому кардіохірург не зупинився, і разом із Міністерством охорони здоровʼя працює над наданням допомоги військовим.

«У нас дуже дорогі витратні матеріали і не тільки у нас, а й у нейрохірургії, ортопедії та травматології. І треба віддати належне, що міністерство і міністр особисто сиділи з нами і обговорювали питання, де знаходити кошти та обладнання, щоб всі наші військовослужбовці лікувалися тільки за державні чи за бюджетні кошти. У нас в інституті це зберігається як святе – жодної копійки, жоден військовослужбовець не платить, коли отримує тут медичну допомогу. Це відбувається у тому числі і за допомогою Міністерства охорони здоров'я», – поділився Василь Лазоришинець.

Читайте також: Українка втекла від війни в Італію з сином, а повернулася сама: дитину викрали

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: