Дружина мера Філатова пояснила, чому не дійшла до вершини Евересту: Брехала б і вам, і собі

фото з відкритих джерел

Марина Філатова розповіла, що їй дала подорож до найвищої точки земної кулі

Дружина мера Дніпра Бориса Філатова Марина Філатова, яка професійно займається альпінізмом, на своїй сторінці в Інстаграм розповіла, чому їй не вдалося підкорити найвищу точку земної кулі – Еверест, яка була її великою мрією.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Maryna Filatova🇺🇦 (@maryna.filatova)

«Постояти на вершині Евересту мені так і не вдалося. Хоч і досягла я його «балкона», що на висоті 8500 метрів! Якби зараз як причину того, чому я вирішила повернути (а я його прийняла одноосібно, тому що в цей момент поруч зі мною не було нікого, крім непальського шерпи) я назвала б вам жорсткий погодний фактор (він був, і це підтверджують все і наш досвідчений team-лідер), або зміна в гірший бік стану маршруту цього року (багато снігу), або аномальна кількість ліцензій на сходження, видана непальським урядом (а це означає пробки на горі), я все одно б брехала і вам, і собі!», – зізналася Марина.

«Тому що є ще одна причина. І я сказала б, що вона головна. Хоча й суб'єктивна. Але ви в мене люди, які читають, розумні, відібрані тут роками взаємного спілкування. Тому я впевнена, що зрозумієте глибину того, що я вам зараз скажу! Весь час, поки ми здійснювали цю експедицію, я ставила собі таке звичне в горах питання «навіщо». Ось тільки задавала я його значно частіше, ніж зазвичай. Це пов'язано з тією обставиною, що за день до вильоту в Катманду мені поставили діагноз, який говорить про те, що для мене підніматися вище 5000 метрів може бути смертельно небезпечно», – продовжила Філатова.

«Я вирішила не відмовлятися від експедиції, але при кожній нагоді робити додаткові обстеження. Пізніше лікар у госпіталі Катманду, куди я потрапила з іншого приводу після двох ротацій, зробив мені більш розгорнутий тест і спростував діагноз майже повністю. Я припинила хвилюватися, але сенс того, що я хочу вам сказати, від цього не змінюється! Я вже писала якось, що нещодавно раптом усвідомила, що питання «навіщо» не може бути спільним до всіх гір. Кожна гора відповідає йому по-своєму. Або не відповідає зовсім… А Еверест відповів мені. Без зволікання. І, якщо чесно, відповідь мене здивувала і, навіть, налякала (розшифровувати не буду, це надто особисте). Щодо моєї початкової головної мети цього «забігу» – щоб було що розповісти онукам. Повірте, така «бабуся», як я, все своє життя знайде, що і кому про нього (життя) розповісти. Ось я, припустимо, при першій же нагоді в навколосвітню подорож вирушити хочу. І в Африці пожити. З якоюсь місією», – зізнається Марина.

«А от бачили ви колись, як помирають люди, які роблять те саме, що робите ви! Умовно, в ту саму хвилину. Мені довелося. І це лячно. У людині все булькає всередині (на висоті часто смерть настає від набряку легень), хрипить, трясеться. І ніхто нічим не може допомогти. А тобі доводиться переступати, бо ви на одній мотузці. І тут ти знову ставиш собі питання «а навіщо?». Ось я й поставила його ще раз. Майже під самим балконом, де зустріла вмираючого малайзійського альпініста та його шерпу, що тільки й шепотів «please, don't go, not now, not today». А що він міг зробити на такій висоті!» – поділилася моторошною історією альпіністка.

«Було ще тіло у пластиковому кориті між третім та четвертим табором. У таких, як у мене, черевиках La Sportiva. Поїхало кудись униз. З цієї висоти мерців ще знімають… Богиня неба, Сагарматха, мати всього світу, Джомолунгма, дах світу, Еверест! Фізично я взяла від тебе набагато менше ніж могла. Але морально вже набагато більше, ніж хотіла. Я пишаюся собою. Хто долав у горах позначку 8000 метрів, той зрозуміє», – додала Філатова.

Нагадаємо, у січні 2022 року Філатова підкорила найвищу точку в Антарктиці – вершину Вінсона – та стала третьою українкою, яка зробила це. Однак пізніше альпіністка зізналася, що під час сходження ледь не втратила ніс, який відморозила. Дружина мера Дніпра заявила, що їй навіть пророкували ампутацію. У липні Марині Філатовій виповнилося 50 років. Вона підкорює деякі вершини зі своєю донькою Катериною. Приміром, у серпні 2022 року вони зустріли День Незалежності України на найвищій горі Західної Європи – Монблані.

Читайте також: Відомого телеведучого оштрафували на кордоні на 65 тисяч грн: дружина розповіла подробиці

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: