Столиці ожиріння світу: хто страждає від проблем із вагою найбільше

Упродовж трьох десятиліть рівень ожиріння серед жінок у світі зріс з 8,8% до 18,5%, а серед чоловіків – з 4,8% до 14%
фото: Pixabay

Рівень ожиріння серед дорослих із 1990 року подвоївся, а серед дітей та підлітків – зріс учетверо

У 2022 році понад 1 мільярд людей страждали від ожиріння. Такі результати показало дослідження, опубліковане 29 лютого в медичному журналі Lancet, передає The Economist.

Над дослідженням, яке проводили за сумісництва Всесвітньої організації охорони здоров'я, працювали майже 1500 науковців. Дослідники виміряли вагу та зріст понад 220 мільйонів людей із приблизно 190 країн світу. Вони виявили, що рівень ожиріння серед дорослих з 1990 року подвоївся, а серед дітей та підлітків – зріс учетверо.

З’ясувался, що у 2022 році 6,9% усіх дівчат страждали від ожиріння. У 1990 році цей показник був на рівні 1,7%. Відсоток хлопців, які страждають від надмірної ваги, за той самий період часу збільшився з 2,1% до 9,3%.

За підрахунками вчених, упродовж трьох десятиліть рівень ожиріння серед жінок у світі зріс з 8,8% до 18,5%, а серед чоловіків – з 4,8% до 14%. Водночас частка людей із недостатньою вагою знизилася як серед дітей, так і серед дорослих.

Кількість дітей та підлітків у світі, які мали недостатню вагу, скоротилася приблизно на одну п'яту серед дівчаток і більш ніж на третину серед хлопців. Частка дорослих, які страждали від недостатньої ваги, впродовж 32 років зменшилася більш ніж удвічі, кажуть вчені.

Дослідження показало, що рівень ожиріння в країнах з низьким і середнім рівнем доходу вищий, ніж у багатьох країнах із високим рівнем доходу. У 2022 році понад 60% дорослого населення Полінезії та Мікронезії жило з ожирінням – це найвищий показник у світі. Це, ймовірно, є наслідком зміни раціону харчування та культури, яка надає значення розміру. У Тонга найвищий показник серед жінок (81% вважалися страждаючими ожирінням); в Американському Самоа – серед чоловіків (70%). Країни Африки та Близького Сходу, які історично асоціюються з недоїданням, зараз також борються із зайвою вагою.

Країни, що найбільше страждали від ожиріння у 2022 році
Країни, що найбільше страждали від ожиріння у 2022 році
інфографіка: The Economist

Туреччина була європейською столицею ожиріння серед жінок із показником 43%. Для чоловіків – Румунія з показником 38%. Французькі жінки і чоловіки були найбільш стрункими в регіоні – лише 10% з них страждали на ожиріння. В Америці цей показник був у чотири рази вищим, де 44% жінок і 42% чоловіків мали ІМТ понад 30.

Нагадаємо, що в листопаді 2023 року стартувало перше за всю історію України дослідження щодо дитячого ожиріння в межах профільної Європейської ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я (COSI).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: