Сьогодні свято Теплого Олекси: що не можна робити цього дня

фото з відкритих джерел

Цього дня свої іменини святкують усі чоловіки, які мають ім'я Олексій

Православні християни сьогодні вшановують пам'ять преподобного Олексія щороку 30 березня. Наші предки часто називали цю дату «Теплого Олекси». Також цього дня за церковним календарем свої іменини святкують усі чоловіки, які мають ім'я Олексій. Згідно з народними переказами, в цей день приходила справжня весна.

Найчастіше передостанній день березня видавався теплим, тому господарі вже виносили картоплю на вулицю, щоб загартувати її, і ремонтували інвентар. Але всю роботу намагалися зробити до вечора, щоб потім зібратися всією сім'єю за трапезою та попрощатися із зимою.

Дівчата збиралися разом і йшли закликати весну. Для цього брали полотно та пиріг, виходили в поле, кланялися на всі боки, а потім промовляли: «Ось тобі, весно-мати, нова обновка!». Полотно і пиріг залишали в полі. Також дівчата зав’язували вузли на хустці або поясі і кидали на землю поперед журавлів, щоб вони побачили. Повір’я каже, що журавлі далі не полетять, а покружляють та й сядуть на хату. Зруйнувати журавлине гніздо – великий гріх, оскільки журавель – небесний птах.

В цей день збирали бруньки берези, оскільки вони, за повір'ями, мали цілющу силу. За вечерею обов'язково ласували напоями з медом та березовими бруньками.

Прикмети на Теплого Олекси:

  • Цього дня заборонено планувати далеку подорож, тому що може спіткати нещастя.
  • Окрім того, під забороною – жіноче рукоділля. Тобто не можна шити, в'язати, вишивати. Краще не займатися домашніми справами.
  • Жінкам, які мають маленьких дітей, заборонено виносити з дому хліб або гроші. В народі вірили, що разом із цим можна віддати долю дитини.
  • Ще в цей день у давнину не можна було сідати у сани. Мовляв, заповітні мрії та бажання так ніколи і не здійсняться.
Читайте також: Український актор, яким замінили лице росіянина у серіалі СТБ, вперше прокоментував скандал

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: