П’ять продуктів, які тільки здаються корисними

Якщо йогурт, то краще несолодкий
фото з відкритих джерел

Знежирені продукти та фруктові йогурти не завдадуть шкоди, але і цінність їх перебільшена

Чи було таке, що ви вважали якийсь продукт корисним, хоча користі від нього було менше ніж шкоди? Можливо повірили рекламі, рекомендації друзів або прочитали неперевірену інформацію з яскравим заголовком «Їж це і будеш жити до 100 років». Своїм списком псевдокорисних продуктів поділилась дипломована лікарка та health-експерт Уляна Вернер у себе в Інстаграм.

1. Соки

Чому вони такі смачні? Цукор, цукор і ще раз цукор! Повністю натуральні соки не містять того цукру, до якого ми звикли, але в них є велика кількість фруктози. Фруктоза – значно  шкідливіша для звичайної людини, тому що може викликати жирове переродження печінки – це коли функціональні клітини печінки (гепатоцити), перероджуються в клітини жирової тканини. Дослідження постійно доводять зв’язок між надмірним споживанням цукру та різними захворюваннями. У соку не вистачає харчових волокон, які містяться в фруктах і овочах, оскільки в процесі вичавлення соку, зникає клітковина. Таким чином, соки не викликають тривалого відчуття насичення і посилюють відчуття голоду за короткий проміжок часу. Найкраще їсти цілі фрукти та овочі, щоб зберегти клітковину, яка сприяє покращенню травлення та регулює рівень цукру в крові.

2. Манна каша

Головний недолік манної каші – це велика кількість фітину який містить фосфор та зв’язує солі кальцію, не даючи їм засвоюватись. Ще одна з причин – глютен, люди з целіакією (непереносимістю глютену) не можуть споживати манну кашу, через його великий вміст. Якщо кожен ваш ранок починається з каші, краще віддати перевагу гречаній або вівсяній, які багаті на клітковину, вітаміни та мікроелементи.

3. Низькокалорійні й знежирені продукти

Знежирений сир, тортики або майонез, лише здаються гарною альтернативою. На ділі ж, саме зниження вмісту жиру в продукті з лишком компенсується підвищенням частки вуглеводів – крохмалів, цукру і цукрозамінників, про шкоду яких ми вже говорили. Також, «легкі» продукти можуть сприяти розвитку авітамінозу, тому що деякі життєво важливі вітаміни (А, D, Е і К) є жиророзчинними. Кальцій зі знежирених молочних продуктів також не засвоюється. Звичайно, споживання таких продуктів не на постій основі не заподіє шкоди вашому організму. Але в щоденному раціоні, краще віддавати перевагу не знежиреній їжі, яка наповнить ваш організм необхідними жирами та мікроелементами.

4. Фруктовий йогурт

Більшість йогуртів із фруктовим смаком на ринку містять дуже мало фруктів, а в їх складі міститься багато цукру. Ще одна добавка – карагенан: рослинний емульгатор, який, як показали дослідження, може викликати проблеми з травленням у людей з хворобами шлунково-кишечного тракту. Звичайний несолодкий йогурт сповнений живих культур, які можуть принести користь вашим кишковим бактеріям та сприяти зміцненню імунітету, потенційно знижуючи ризик захворювань.

5. Сухофрукти з супермаркету

Сульфіти, які використовуються для збереження свіжості готової їжі, часто використовуються в закусках із сухофруктів. Згідно з дослідженням американського коледжу харчування вони можуть викликати алергічну реакцію. Також поширена практика замочування екзотичних фруктів в цукрових сиропах, що надає продукту додаткову солодкість і калорійність. Крім того, сухофрукти піддають інтенсивній хімічній обробці, щоб надати їм привабливий товарний вигляд і продовжити їх термін зберігання. В якості легкого перекусу, краще віддати перевагу горіхам або домашнім сухофруктам, які не будуть містити велику кількість цукру.

Читайте також: Британська знаменитість Ріта Ора вигуляла вбрання від української дизайнерки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: