На пластикових пляшках більше бактерій, ніж на унітазі: нове дослідження

фото з відкритих джерел

Багаторазова пляшка з водою може містити в 40 000 разів більше бактерій, ніж сидіння унітазу

Зараз в побуті досить популярні багаторазові пластикові пляшки. Їх беруть у спортзал, на прогулянку до парку та дають дітям до школи. Але нове дослідження показало, що якщо неправильно стежити за їх гігієною, можна заразитися небезпечними бактеріями. На поверхні однієї такої пляшки може бути бактерій у 40 000 разів більше, ніж на сидінні унітазу. Про це пише Daily Mail.

Вчені вивчили концентрацію бактерій у досліджуваних зразках у колонієутворюючих одиницях (КУО). Це показник кількості життєздатних мікроорганізмів в одиниці об'єму, наприклад, в 1 мл рідини. У середньому на пляшках було близько 20,8 млн КУО бактерій, включаючи кишкову паличку та клебсієлу, які можуть викликати ряд серйозних інфекцій. в тому числі – пневмонію.

Найгірший показник у пляшки з кришкою, що загвинчується, – 30 млн КУО. Для порівняння, сидіння для унітазу має 515 КУО, а комп'ютерна миша – 5 млн КУО. Пляшка також містить у 14 разів більше КУО, ніж миска для домашніх тварин, із середнім показником 1,48 мільйона. Чому так? Справа у тому, що миючи пляшки, люди нерідко просто споліскують їх теплою водою. Насправді, як мінімум, їх потрібно мити мильним розчином та гарячою водою, причому робити це щодня.

При цьому експерти уточнюють, що для людини зі здоровим ШКТ та міцним імунітетом ці бактерії можуть не нести жодної загрози. Доктор Ендрю Едвардс, молекулярний мікробіолог із Імперського коледжу Лондона, додав: «Людський рот є домівкою для великої кількості різних бактерій. Тому не дивно, що посудини для пиття покриті мікробами».

Читайте також: Чотири хвороби, які можна заробити, якщо вчасно не міняти постільну білизну

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: