Чотири напої, які категорично не можна пити, коли тільки прокинулися

Практика показує, що реакція на каву у кожної людини є індивідуальною
фото з відкритих джерел

На порожній шлунок погано впливає і чаювання, і кавування натщесерце

Інтернет-експерти із здорового харчування часто радять заглушувати почуття голоду питтям, а не їжею. Але багато улюблених напоїв не варто вживати натщесерце – це може завдати серйозної шкоди організму.

Здавалося б, що поганого може статися від чашки чаю чи склянки соку? Але деякі напої розкривають свої корисні або шкідливі властивості лише у поєднанні з багатьма факторами: їжею, часом доби, станом здоров'я. При вживанні на порожній шлунок звичний напій може призвести до неприємних відчуттів і підвищити ризики виникнення певних захворювань. Про це пише видання Marie Claire.

Міцний чай

І зелений, і чорний чаї багаті на антиоксиданти і мають масу позитивних властивостей для здоров'я: знижують ризик розвитку онкології, серцево-судинних захворювань, діабету, сприяють зниженню ваги і рівня холестерину в організмі, мають протимікробні ефекти і підтримують розумову діяльність.

Але якщо випити натщесерце? У чаї містяться таніни – дубильні речовини. При вживанні на голодний шлунок таніни можуть спричинити нудоту. Чим міцніший напій, тим вище буде в ньому вміст танінів і тим більший дискомфорт може викликати. Чай краще пити не відразу після приймання їжі, а через деякий час – через півгодини-годину.

Важливо: Якщо у вас є дефіцит заліза, варто зменшити споживання чаю. Таніни знижують засвоюваність заліза у шлунково-кишковому тракті.

Кава

Кава також багата антиоксидантами і має масу позитивних ефектів: покращує роботу мозку, підвищує концентрацію уваги та покращує настрій. Кава може запобігати розвитку діабету 2 типу, деяких видів раку, а також нейродегенеративних захворювань – наприклад, хвороби Альцгеймера та хвороби Паркінсона.

Але якщо випити натщесерце? Доведено, що кава стимулює секрецію шлункового соку. Тому існує думка, що пити каву натщесерце не варто за наявності синдрому роздратованого кишечника, виразці шлунка, тому що шлунковий сік у надлишку пошкоджує слизову оболонку шлунка, викликає печію та нудоту. Але досліджень, які б підтверджували негативний вплив кави на здоров'я, немає. Практика показує, що реакція на каву у кожної людини є індивідуальною. Є навіть генетичні особливості, за яких кава засвоюється і виводиться з організму особливим чином. Хтось спокійно п'є подвійний еспресо натщесерце і нічого не відчуває, а хтось страждає печією і після слабкого латте. Так що найпростіший вихід – прислухатися до своїх відчуттів.

Важливо: Як і міцний чай, кава погіршує засвоєння мінералів організмом, тому краще зробити перерву між прийомом корисної їжі та чашкою кави.

Свіжовижаті фруктові соки

Фруктові фреші багаті на вітаміни і антиоксиданти і в помірних кількостях несуть масу користі для здоров'я. Візьмемо, наприклад, гранатовий фреш – у ньому ударна доза антиоксидантів. Вони захищають організм від впливу вільних радикалів, деяких типів раку, знижують запальні процеси і мають противірусний ефект.

Але якщо випити натщесерце? Фруктові соки містять прості цукри, такі як глюкоза та фруктоза. Наприклад, у склянці гранатового фрешу міститься близько 34 г цукруу, і така доза на голодний шлунок може спричинити різке підвищення рівня глюкози в крові. У такому разі підшлунковій залозі доведеться швидко виробити велику кількість інсуліну, щоб оперативно знизити кількість глюкози у крові.

В результаті цього з'являються так звані «цукрові гойдалки», або варіабельність глікемії. Деякі дослідження вказують на те, що гойдалки не менш небезпечні, ніж постійно високий рівень глюкози в крові. Такі стрибки глюкози підвищують ризик виникнення діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань, набору ваги. Тому краще пити трохи фруктових соків разом з їжею або відразу після неї.

Важливо: «Цукрові гойдалки» викликають будь-які напої з доданим цукром (компоти, морси, солодкі чаї, пакетовані соки), випиті натще. У них, як правило, немає нічого корисного для організму. Тож краще не лише виключити їх із вживання натще, а й взагалі прибрати з раціону.

Алкоголь

Вживання алкоголю натще посилює його токсичний вплив на організм. Випиваючи келих-другий на голодний шлунок, ви знижує рівень глюкози в крові – це називається гіпоглікемія. Її симптоми: дратівливість, запаморочення, тремтіння в тілі, гостре почуття голоду, що часто призводить до переїдання.

Алкогольні напої краще вживати через годину після їди або паралельно з їжею. Їжа уповільнює попадання алкоголю в тонкий кишечник, де він засвоюється, і тим самим знижує всі негативні ефекти, полегшуючи виведення токсинів із організму. Також корисно запивати алкоголь чистою водою без газу, щоб полегшити організму процес переробки.

Важливо: Алкоголь також дратує слизову оболонку шлунка, призводячи до загострення наявних проблем із травленням та появи нових. Алкогольний коктейль з газуванням у складі – найгірше, що може використати володар виразки або гастриту в гострій фазі.

Що ж тоді пити? Безпрограшний варіант, який принесе вам тільки користь – чиста вода без газу.

  • Вода – провідник поживних речовин та кисню у клітини організму.
  • Достатня кількість води в організмі допомагає підтримувати високий рівень енергії, фізичну та розумову активність, нормальну температуру та тиск.
  • З водою тіло залишають токсини, правильно працює кишечник і всі системи, що виводять, нормалізується потовиділення.
  • Вода – запорука зволоженості та еластичності шкіри, її стабільного оновлення та привабливого зовнішнього вигляду.
  • Близько 70% маси кожної клітини організму становить вода, і необхідно постійно підтримувати цей обсяг, щоб не допустити зневоднення.

Як зрозуміти, що ви п'єте недостатньо рідини?

  • У вас немає сил, паморочиться і болить голова.
  • Вас супроводжують нудота, нестабільна робота травної системи, часте відчуття сильного голоду.
  • Шкіра суха і ніякі креми не допомагають вирішити цю проблему.

Скільки води потрібно пити і коли? Є різні рекомендації: 30 мл води на 1 кг тіла чи 2 і більше літрів на день. Залежно від сезону, фізичної активності та стану здоров'я ці цифри можуть змінюватись. Воду сміливо можна пити натщесерце і між їдою.

Читайте також: 100-річна британка розкрила секрет довголіття: це напій, який є в кожному домі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: