Чотири хвороби, які можна заробити, якщо вчасно не міняти постільну білизну

Зміна постільної білизни повинна відбуватися на регулярній основі, бо від цього залежить здоров'я
фото з відкритих джерел

Через невипране простирадло можна отримати не тільки хворобу шкіри, а й легенів

Лікарі рекомендують перестилати постільну білизну не рідше ніж раз на тиждень. Інакше ось до чого це може призвести:

1. Пневмонія

Здавалося б, як може бути пов'язане запалення легень із постільною білизною? Але згідно з дослідженням журналу Science direct захворювання легень викликають бактерії стафілокока, які живуть на брудній постільній білизні. Тому тільки регулярне прання може позбавити ліжко від будь-яких бактерій.

2. Астма

Як правило, астма – захворювання, яке розвивається у дитячому віці, але може виникнути і у дорослих людей. Однією з причин є постійний пил навколо, у тому числі пилові кліщі, які розмножуються в постільній білизні, якщо її довго не змінювали. У людей з діагностованою астмою брудна постіль лише посилить ситуацію.

3. Акне

Прищі та вугри найчастіше з'являються на обличчі, але можуть бути на спині та на грудях. Причому це не обов'язково проблема тільки підлітків, на акне страждають люди різного віку. Брудні простирадла та наволочки можуть посилити поганий стан шкіри та викликати висипання. Причина – пилові кліщі, які живуть на постільній білизні. Кліщі переміщаються під шкіру, викликаючи роздратування та запалення. Лікувати їх довго та затратно. Тому, якщо у вас вже є проблеми зі шкірою, наволочки треба міняти хоча б раз на 2-3 дні, а простирадла та підковдри не рідше одного разу на тиждень.

4. Екзема

«За добу ми втрачаємо практично мільйон клітин шкіри, що відмерли, – каже доктор Сабріна Фелсон з Нью-Йоркського університету. – Багато хто з них відшаровується, поки ви спите або просто лежите в ліжку. Це ідеальна їжа для пилових кліщів, послід яких може викликати алергію або спалах екземи».

Коли постільну білизну треба міняти ще частіше:

  • якщо ви спите голяка
  • якщо у вас жирна шкіра, лупа і вночі ви сильно пітнієте
  • якщо у вас є захворювання шкіри
  • якщо ви «живете» в ліжку – працюєте, їсте, просто валяєтесь
  • якщо у вас є кішка чи собака, які сплять на ліжку.
Читайте також: Правило двох «С». Сомнологиня пояснила, чому в спальні не місце двом предметам

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: