«Ці очі багато бачили». Фотографи зробили серію знімків Ореста після полону

Знімки героя стали символом незламності української нації
фото: Дмитро Козацький

Особистість Ореста не дала фотографам опустити камеру і припинити документувати війну

Українські фотографи Костянтин і Влада Ліберови, які документують війну, зустрілися з Орестом після звільнення з полону та зробили серію знімків.

Костянтин і Влада Ліберови опублікували фотосесію зі звільненим з полону фотографом з Азовсталі Дмитром Козацьким із позивним Орест. Вони розповіли історію свого знайомства з ним, а також повідали, як він урятував і надихнув їх у дуже важкий період.

«Його знімки стали символом незламності української нації, і якщо ви спитаєте нас сьогодні, хто зробив головне фото цієї війни, нашою відповіддю буде – він, Орест. Але він цього начебто не усвідомлює», – наголосили фотографи у своїй публікації.

Ліберови поділилися, що саме особистість Ореста не дала їм опустити камеру і припинити документувати війну.

«Ми дізналися про Дмитра, як і більшість, через Instagram, але десь за тиждень до того, як він опублікував ті культові портрети своїх побратимів. Інформаційні портали тоді щодня розривали серце новинами з Маріуполю та Азовсталі, і коли ми випадково натрапили на сторінку, з якої на нас дивився світлий сонячний хлопець, першим поривом, при тому, що ми навіть не знайомі, було написати йому. І ми написали. Що він герой. Що більш за все ми хочемо, щоб він повернувся живим», – написали вони.

Ліберови не очікували на відповідь, але хлопець відповів, що вдячний їм за їхню роботу.

«Ці слова прийшлись на, мабуть, найтяжчий для нас період в цю війну. Ми роз’їдались сумнівами, адже в Україні працювали вже, мабуть, усі відомі журналісти, і ми навіть самим собі не могли відповісти: нащо ми витрачаємо усі гроші на поїздки, де тільки ризикуємо життям, нічого не заробляючи. Кому це потрібно?

А тут хлопець, який наразі в пеклі Азовсталі пише нам, що наші фото його надихають. Зараз ми розуміємо, наскільки ці слова були переломними для нас. Скажи їх тоді будь-хто інший – ми не повірили б і, скоріш за все, згодом повернулись до звичайного життя.

Але з його вуст це стало для нас наче той самий магічний промінь, що пронизає його самого на тій легендарній світлині, та який ми спробували відтворити на цій серії. Ми написали хлопцю, щоб підтримати його, а натомість – він врятував нас», – написали вони.

Костянтин і Влада, зустрівшись з Орестом, багато спілкувалися і про Маріуполь, і про полон, і про звичайне життя.

«Ви почуєте ці історії з майбутніх інтерв'ю. А сьогодні можете просто подивитись Оресту в очі. Вони багато чого бачили», – додали Ліберови.

Нагадаємо, що українська актриса Ада Роговцева зворушливо обняла звільненого з полону захисника «Азовсталі» Михайла Діанова.

Читайте також: «Обличчя кольору війни». Актор із Маріуполя розповів свою історію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: